U bent hier

Vlinderorchidee

Phalaenopsis sp.

Basisinfo

  • Kamerplant Kamerplant
  • Zon halfschaduw, zon
  • Hoogte 10 - 50 cm

Uitzicht

Phalaenopsis is een sierlijke orchidee die een beetje aan een ballerina doet denken: uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen, de planten hebben één, twee of meer takken.

Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben is een exotische uitstraling, lange bloei en onderhoudsvriendelijk karakter.

In de warmere streken, meestal in het tropisch regenwoud, groeien Phalaenopsis vaak op bomen, op takken en op twijgen met de wortels in de lucht. Dit worden epifytische groeiende planten genoemd. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel.

Phalaenopsis sp.