Overslaan en naar de inhoud gaan

Na de schaduwboom, nu ook een parapluboom

Begint het te regenen tijdens een wandeling, dan schuil je onder een boom. Laat het jou inspireren om ook in jouw tuin een paraplu-boom te planten.
 

Droog of droger

Met het nieuwe klimaat en de alsmaar hetere zomers worden bomen sterk gewaardeerd voor het brengen van schaduw in tuinen. Dat ze even goed beschermen tegen regen is minder bekend. Nochtans doen ze ook dat perfect. Bij een matig buitje houden ze zelfs alles wat onder hun kruin staat, zit of ligt perfect droog. Is de bui sterker of zelfs de aanzet van een heuse stortbui dan win je dankzij een boom flink wat minuten en dus de tijd om rustig op te ruimen.

Een boom als perfecte regenvanger

De parapluwerking van bomen gaat voor dubbele actie, noem het met vaktermen interceptie en stamafvloei. Versta onder interceptie dat regenwater op de bladeren blijft ‘plakken’ en na de bui verdampt. Vandaar dat bij een lichte bui geen druppel water op de grond valt. Stamafvloei staat voor het water dat van de bladeren, via de bladsteel, takken en twijgen, zich op de stam/stammen verzamelt en dicht tegen de wortelhals in de bodem verdwijnt. Daar vormt het een voorraad om later door de boom en de planten errond terug opgenomen te worden of sijpelt het door richting grondwater.

Extra meenemers

Valt er een flinke hoeveelheid regen uit de lucht dan kan een wat grotere, gezonde boom toch tot 30% van het water tegenhouden en sijpelt de overige 70% trager dan normaal door. Voor terras en inrit betekent dit dat het regenwater dat erop terecht komt niet richting waterslokker of -goot moet, maar richting gazon, kruidentapijt of border mag. Vormt de boom een paraplu boven gazon, kruidentapijt of border dan zorgt hij voor een vlottere infiltratie. Voor de border komt er nog bij dat hogere planten tegen striemende regen en dus ‘platregenen’ beschermt. 
 

Een paraplu voor de zomer 

Net zoals een brede, grote paraplu beter beschermt tegen regen presteren bomen met een brede, hoge kroon en bovendien met veel vertakkingen en een massa blaadjes beter dan zuilvormige bomen of kleine bol-, dak- en leibomenbomen. Betere paraplubomen op stadstuinformaat zijn judasboom (Cercis siliquastrum), sieres (Fraxinus ornus) en sierpeer (Pyrus calleryana). Heb je wat meer ruimte opteer dan voor haagbeuk (Carpinus betulus), okkernoot (Juglans regia) of Zelkova (Zelkova serrata). Ga je liever voor inheems groen, kies dan voor bijvoorbeeld hartbladige els (Alnus cordata) en veldesdoorn (Acer campestre). 
 

Het jaarrond beschut

Bomen dien ook in de winter hun bladeren houden of gaan voor een jaarrondgroene kruin, hebben nog een extra streepje voor. Zij vangen zelfs in de winter flink wat regen waarna ze het dicht tegen hun stam of stammen laten infiltreren. Sluit dus aan bij de voorkeur voor steeneik (Quercus ilex) en kurkeik (Quercus suber) of bijvoorbeeld een meerstammige Portugese laurier (Prunus lusitanica). Geen vooroordelen tegenover coniferen, dank dan zeker ook aan de prima presterende fijnspar (Picea abies) en Californische cypres (Chamaecyparis lawsoniana). Hen moet je wel opsnoeien om een heuse kruin op stam te hebben.