U bent hier

Perzische slaapboom

Albizia julibrissin

Basisinfo

 • boom boom
 • Snoeien weinig of niet, voorjaarssnoei
 • Zon zon
 • Bladeren

  donkergroen, dubbel oneven geveerd

 • Bloemen

  lichtroze, grote bloembundels met lange zijdeachtige meeldraden

 • Bloeiperiode juli - augustus
 • Water normaal
 • Hoogte 6 - 8 m

Uitzicht

De Perzische slaapboom is een snelgroeiende, kleine loofboom die kan uitgroeien als struik en zelfs als klimplant. De takken groeien breed en horizontaal uit, daarom is hij zeer geschikt om als solitaire boom een leeg hoekje in de tuin op te vullen; hij houdt namelijk van enige beschutting.

Al op jonge leeftijd bloeit hij rijkelijk. De bloei komt tevoorschijn in juli - augustus en bestaat uit grote, lichtroze bloembundels die gevuld zijn met lange zijdeachtige meeldraden. De bladeren zijn donkergroen, dubbel oneven geveerd en tot 40 cm lang. De bladeren en de bloei geven deze boom een hoge sierwaarde.

perzische slaapboom

Perzische slaapboom, waar planten

Plant de Perzische slaapboom op een beschutte, zonnige plaats in de tuin. Hij vereist een waterdoorlatende bodem. 

perzische slaapboom

Verzorging

Snoeien is geen grote taak bij deze boom en er wordt ook aangeraden om dit zo weinig mogelijk te doen. Wanneer je toch gaat snoeien doe je dit in het voorjaar wanneer de scheuten en bladeren beginnen uit te lopen. 

Om een mooie kroon op stam te verkrijgen verwijder je met de tijd de takken op de stam. Dit doe je totdat er voldoende ruimte onder de kroon is om er onderdoor te lopen.

Wanneer de boom zijn gewenste vorm heeft bereikt wordt er niet meer gesnoeid. Later kunnen dode takken en scheuten nog verwijderd worden. Wanneer de boom breder dan gewenst uitgroeit is het mogelijk om enkele scheuten van het vorige jaar in te korten.

Dit wist je nog niet:

Bij avondval vouwen de geveerde bladeren dicht, zo gaat de slaapboom in 'slaapstand'. Een welgekozen naam dus voor deze boom. 

Chinese kruidkundigen noemen de Perzische slaapboom ookwel 'herbal prozac'. Hij dankt deze naam aan de geneeskrachtige werking van bloemen en bast die werken als een antidepressivum. Zo is hij gekend als 'boom van collectief geluk', door zijn schoonheid brengt hij vreugde in het leven.