Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik vertrek op reis… maar wat met mijn kamerplanten?

Vakantie in zicht? Je tuin kan wel even zonder jou, maar wat met je geliefde kamerplanten? Hoe overleven zij het al die tijd zonder water? Daar zijn een paar slimme trucs voor! 
 

Twee weken: zo lang houden je kamerplanten het zonder jou uit. Planten die van nature niet veel water nodig hebben, zoals cactussen, zullen helemaal niets van je afwezigheid merken. Geef ze een scheutje water voor je vertrekt, en dat is het. 

Geef uitgebreid water

Je andere planten begin je de week voor je vertrek vaker en uitvoeriger te begieten, zodat de potgrond helemaal van water doordrongen is. Vooral grote planten hebben tijd nodig om water op te zuigen; daar heb je echt wel meerdere gietbeurten voor nodig. Begiet een laatste keer de avond voor je vertrek. Zorg dat de schalen van je grootste planten vol water staan. Meng een dopje vloeibare voeding onder het gietwater, als reserve om de komende stressperiode door te komen. Sluit de gordijnen en rolluiken niet, planten kunnen even zonder water, maar niet zonder licht! 
 

Maak je eigen irrigatiesysteem

Voor planten die één keer per week water nodig hebben, heb je kant-en-klare waterbollen. Dat zijn kleine bollen op een voet, die je vult met water en in de potgrond prikt. Geef je planten eerst uitvoerig water, de grond moet door en door nat zijn. Wordt de grond droger, dan druppelt het water uit de bol en krijgen je planten automatisch water. 
Heb je veel grote planten, maak je irrigatiesysteem dan zelf. Vul een fles van 0,5 liter met water, prik met een breinaald meerdere gaten in de dop of de kurk, sluit er de fles mee af en duw ze met de hals in de potgrond. Let op dat ze niet omvalt! Probeer het al eens uit, voor je vakantie, zodat je systeem op punt staat bij je vertrek. 
 

Allemaal het bad in

Kleine potten en planten die geen week zonder water kunnen, verhuis je naar de badkamer. Plaats een handdoek op de bodem, tegen het krassen, en vul je bad met een bodem water. Geef je planten uitvoerig water, en plaats ze dan in het bad. Zodra de potgrond droger wordt, zuigen de wortels via de gaten in de potten het vocht op.

De truc met de dweil

Heb je veel kleine plantjes? Die vragen een subtielere aanpak. Plaats een bak vol water in de gootsteen. Hang een dweil half in het water, en leg de andere kant op het aanrecht. Zet hier je planten op, zonder schaaltje. De dweil slorpt het water op, waarna de wortels het vocht van de natte dweil rustig opzuigen.

Met een automatisch druppelsysteem hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken. Via buisjes die je in je potgrond prikt, druppelt het water gelijkmatig in de potten. Je sluit het systeem op een kraan of emmer aan, al dan niet met een automatische timer.