U bent hier

Campanula: alles over de kleurrijke klokjesbloem

De campanula, ook wel klokjesbloem of klokjesplant genoemd, brengt met haar vrolijke bloemen kleur in huis en tuin. Als je je campanula goed verzorgt, zal ze zelfs meerdere keer per jaar bloeien. Wij geven je alvast enkele tips mee om ze goed te verzorgen. We vertellen je ook alles over de verschillende soorten campanula en hoe je ze moet planten.

Soorten campanula

Campanula

De campanula kent verschillende varianten. Hieronder sommen we enkele van onze favorieten op.

  • Campanula portenschlagiana: deze campanula, ook gekend onder de naam campanula muralis, heeft veel donkerpaarse tot violetblauwe bloemen. Deze plant wordt tot 20 centimeter hoog, bloeit van juni tot en met augustus en is goed winterhard. De ‘Ambella purple’ is een van onze favorieten.
  • Campanula poscharskyana: ook deze soort campanula wordt niet hoger dan 20 centimeter en is dus perfect te gebruiken als bodembedekker. Ook deze heeft donkerpaarse bloemen en is winterhard.
  • Campanula Lactiflora: deze wordt tot wel 140cm hoog en is daarmee een van de hogere varianten van de klokjesbloem. De bloemen hebben een paarse of roze kleur. De plant is winterhard, bladverliezend en houdt van een plaats in de volle zon (of halfschaduw).  

Hoe moet je een campanula verzorgen?

Of je de campanula nu in een pot in huis (of op het balkon) zet of je laat ze in de tuin groeien, met deze plant heb je weinig last. Hieronder geven we enkele tips voor de verzorging van de campanula in pot en in volle grond.

In pot

  • Houd de potgrond vochtig door regelmatig water te geven
  • Geef elke twee weken wat plantenvoeding bij
  • Zet de campanula op een plaats met veel licht (maar niet in direct zonlicht!)

In volle grond

  • Planten kan in elke soort grond maar de campanula heeft het liefst kalkhoudende grond
  • Plant op een plekje in volle zon of halfschaduw
  • Geef twee keer per week water tijdens de bloeiperiode (juni-augustus)
Campanula

Waar en hoe moet je een campanula planten?

Je kan een campanula dus zowel in een bloembak op het terras als in de volle grond te planten. En ook in de tuin zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan de klokjesbloem als randplant in een border planten, maar ook in kleine groepjes. Afhankelijk van de soort campanula dat je hebt kan je 5-10 plantjes per vierkante meter planten.  

Als je deze tips volgt kan je in de zomermaanden genieten van prachtige campanula’s, en dat zowel binnen als buiten.