U bent hier

Walnoot

Juglans regia

Basisinfo

 • boom boom
 • Snoeien zomersnoei
 • Zon halfschaduw, zon
 • Bladeren

  oneven geveerd, 20-30 cm groot, met ovale deelbladeren.

 • Bloemen

  onopvallende mannelijke hangende katjes
  kleinere vrouwelijke bloemen

 • Bloeiperiode mei - juni
 • Water normaal, vochtig
 • Hoogte 8 - 30 m

Uitzicht

Een notelaar is zoveel meer dan een productieboom van okkernoten. De walnoot wordt gekweekt voor zijn mooie vorm en de aromatische bladeren. Er zijn een 40-tal verschillende walnootbomen waarvan de vruchten meestal eetbaar zijn en al zeer lang gebruikt worden in onze voeding.

Het speciale aan deze plant is dat de mannelijke katjes en de vrouwelijke subtiele bloemen samen verschijnen en pas daarna mee uitlopen met het blad. 

De kroon van de boom is open, het blad is groen en de bloemen zorgen voor een mooie verschijning. Z'n lichtgroen blad en witgrijze stam ogen bijzonder decoratief.

De walnoten zitten in een groene bolster die zwart wordt en afvalt wanneer de noten rijp zijn. Een notelaar kan heel oud worden.

walnoot

Walnoot, waar planten

Deze boom kan leven op alle grondsoorten maar verkiest een kalkrijke, -of zandgrond. Een notelaar wortelt diep, daarom is een diepe bodem van belang en hij verdraagt geen verharding. Een walnotenboom wordt erg groot, voor kleinere tuinen kan men kiezen voor een laagstam.

Cultivars (soorten)

'Buccaneer' levert heel smakelijke noten op; 'Broadview' blijft kleiner en groeit trager.

walnoot

Verzorging

Snoeien doe je in de zomer. In de winter of het voorjaar mag je een walnootboom nooit snoeien, dan komt de sapstroom op gang en bestaat de kans dat hij gaat 'bloeden'. Dit is het overmatig verliezen van sap door de snoeiwonden. Deze snoeiwonden zijn makkelijke toegang voor tal van schimmels en bacteriën die de boom kunnen verzwakken.

Dit wist je nog niet:

Van een gezaaide walnoot kan je pas de eerste noten eten na 15 - 20 jaar. Aangezien mensen steeds groene blaadjes blijven (in vergelijking met de leeftijd van bomen, die wel tot duizendenjaren oud kunnen worden), was het de walnoot die het spreekwoord 'boompje groot, plantertje dood' bij de man bracht. Tegenwoordig zijn er cultivars op de markt die reeds na 3 - 4 jaar vruchten produceren.

Vliegen en muggen maken zich snel uit de voeten als ze in de buurt van een walnootboom komen. De bladeren geven namelijk een heel aromatische geur vrij waar zij een hekel aan hebben. Dit is al van oudsher geweten en dat kan je zien op oude boerderijen waar dicht bij de mesthoop een walnootboom staat. Ook dient de boom als een natuurlijk muggenrepellent voor binnenshuis! Zomers plukte men enkele bladeren, deze werden gekneusd en op de vensterbank in de slaapkamer gelegd.