U bent hier

Incalelie

Alstroemeria sp.

Basisinfo

  • vaste plant vaste plant
  • Zon zon
  • Water normaal
  • Hoogte 60 cm - 1 m

Uitzicht

Incalelies zijn prachtige vaste planten voor een plantenborder, maar ook populaire snijbloemen die veelzijdig zijn met dank aan de indrukwekkende kleurschakeringen. Door de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen geef je de kleinere knoppen ook de kans om uit te bloeien.

Ze passen heel goed in een hedendaags interieur en zijn goed combineerbaar. De bloemen zijn trompetvormig en vaak een mengeling van meerdere kleuren. De bloemen hebben meestal een tijgerachtig patroon vanbinnen in de bloem. De incalelies zijn er in een heel kleurenpalet: blauw, geel, rood, groen, wit, roos, oranje, paars, violet,... Incalelies zijn zomerbloeiers.

alstroemeria

Incalelie, waar planten

In de tuin: zonnig plaatsje, goed doorlatende tuingrond. Eerste jaar winterbescherming geven, daarna is de plant winterhard.
In huis als snijbloem: de Incalelie staat het best op een plek met indirect zonlicht. Zet hem dus in de halfschaduw en zorg ervoor dat hij enkele uren per dag indirect zonlicht krijgt. Ze leven graag in proper water. 

alstroemeria

Verzorging

In huis als snijbloem: zorg dat je een deel van de steel afknipt zodat de steel korter wordt en de bloem sneller water gaat opnemen. Verwijder de onderste bladeren op de steel zodat het water minder snel vuil wordt en er geen schimmels en rotting ontstaat.

Als je wilt dat alle knoppen uitkomen moet je soms de uitgebloeide bloemen afknippen zodat de andere bloemen meer ruimte krijgen om open te bloeien. Ververs het water regelmatig zodat ze steeds weer in proper water zitten.