U bent hier

Kardinaalsmuts

Euonymus fortunei

Basisinfo

 • heester of struik heester of struik
 • Snoeien weinig of niet
 • Giftigheid bessen en blad giftig bij inname
 • Bladeren

  groen, ovaal, met heel duidelijk middenrif

 • Bloemen

  geelgroen/groenig wit, tuilen kleine, onopvallende bloempjes

 • Bloeiperiode juni - augustus
 • Water normaal
 • Hoogte 40 cm - 2 m

Uitzicht

Euonymus fortunei is een wintergroene multifunctionele struik die zowel liggend, kruipend als klimmend kan groeien. Het is een makkelijke, onopvallende maar dankbare plant die het op elke plek uithoudt. Tegen een muur groeit Euonymus uit tot een klimmer.

De groene bladeren zijn ovaal, 2 tot 6 cm lang (afhankelijk van de cultivar) en met een heel duidelijk middenrif. De struik bloeit in juni-augustus met geelgroene/groenig witte tuilen kleine, onopvallende bloempjes.

De roze vruchten hebben de vorm van kardinaalsmutsen die openspringen met opvallende oranje zaden. Vogels zijn er dol op maar de bessen zijn giftig voor de mens.

kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts, waar planten

Hij wortelt oppervlakkig en stelt weinig eisen aan de bodem. Kardinaalsmuts staat best op een plaatsje in de volle zon of halfschaduw met een goed doorlatende bodem.

Cultivars (soorten)

De bontbladige Dart's Blanket, Emerald 'n Gold en vooral Emerald Gaiety zijn de mooiste. Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' is een laagblijvende, bossige vorm die sterk in de breedte uitgroeit. Kan ook toegepast worden als klimmer over muurtjes en stenen. De groene elliptische bladeren hebben een witte rand die in winter vaak als een roze zweem kleurt; Euonymus fortunei ‘Dart’s Blanket' is een liggende tot bossige kruiper die met hechtwortels klimt; Euonymus fortunei ‘Emerald ‘n Gold’ is een laagblijvende, bossige vorm die sterk in de breedte uitgroeit met groene bladeren met een brede goudgele rand die in winter vaak een roze zweem hebben.

kardinaalsmuts

Verzorging

Weinig of geen, snoei in het late voorjaar of de zomer. De plant verdraagt stevige snoei.