Overslaan en naar de inhoud gaan

Hortensia’s in een boeket

De hortensia komt oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Amerika. Leuk weetje: haar chique naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik.

Kleuren en vormen van de hortensia

Hortensia’s zijn dol op kleur. Je hebt ze in alle tinten rood, roze, paars, wit, groen en blauw, maar er zijn ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren. Naast frisse tinten, zijn er ook zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groen/rood/bruine tint en laten zich goed drogen. Ook qua vorm kan je met deze no-nonsense bloem vele kanten op. Ga voor bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of hortensia’s met een pluimachtige vorm.

Hoe een boeket hortensia’s verzorgen?

  • Snijd met een scherp mesje de stelen 3 - 5 cm schuin af.
  • Zet de hortensia’s in een vaas met schoon kraanwater. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen.
  • Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur van maximaal 20°C. Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet je vaas met hortensia’s niet in de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast een fruitschaal.

Zo maak je een hortensiaboeket

De hortensia is graag in het gezelschap van de anjer, calla en gladiool. Ook mooi is een boeket met hortensia, Celosia cristata, Viburnum en Chasmanthium. En wat te denken van de verweerde houten bak met de prachtige blauwe kleurexplosie van hortensia met Gentiaan en witte Eryngium (distel)? Met de hortensia kan je vele kanten op!

Symboliek van de hortensia

De hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm.

 

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl