Overslaan en naar de inhoud gaan

Betoverende irissen maken comeback

Tuinirissen zijn helemaal terug van weggeweest, en hoe! Als er één plant bestand is tegen droogte en hitte, dan is het de baardiris wel. In de tuin zorgen de bloemen voor groots spektakel.
 

De grote, opvallende bloemen van baardirissen (Iris germanica) komen in de meest fascinerende kleuren en combinaties, van roomwit over geel, roze, oranje, blauw… tot het donkerste paars. Geen tuin waar ze niet in passen. Wie ooit in juni de tuinen van Monet in Giverny bezocht, vergeet die indrukwekkende partijen bloeiende irissen nooit meer.

Echte showbloemen

Tuinirissen bloeien uitbundig, zo’n 3 weken lang, tussen april en juni. Vaak volgt er nog een tweede, bescheidener bloei in de zomer. Elke steel draagt makkelijk 5 tot 9 grote, opvallende bloemen, met drie opstaande en drie hangende bloemblaadjes, waar soms wat draadjes aan zitten, de zogenaamde ‘baard’. De bloemen geuren licht, en trekken hommels en bijen aan. Irissen vormen ook geweldige snijbloemen, denk maar aan de prachtige oranje Skyfire, de dieppaarse Superstition of de populaire witblauwe Alizes.
 

Perfecte combo

Je hebt irissen in alle mogelijk hoogtes, gaande van dwergirissen (Iris pumila) van 40 cm tot showirissen met bloemen van wel 1,5m hoog! In een winderige tuin durven zo’n hoge bloemen wel om te waaien. Combineer irissen met planten die niet te veel zonlicht afnemen, of het blad na de bloei wat maskeren, zoals sieruien (Allium), pioenen (Paeonia), vingerhoedskruid (Digitalis), lavendel (Lavandula), wolfsmelk (Euphorbia characias), damastbloem (Hesperis), nagelkruid (Geum) en rozen, en zwierige grasjes zoals Stipa tenuissima. 
 

Stukje boven de grond

Baardirissen kunnen probleemloos tot – 20° C aan, en zijn erg goed bestand tegen hitte en droogte. Ze groeien op zowat elke bodem, ook op arme, droge en stenige grond en tegen een muur. Je koopt ze in pot of als blote wortelstok (rhizoom). Blote wortelstokken plant je wat hoger dan irissen in pot. Maak een bergje aarde, leg er de wortelstok op en spreid de wortels naar beneden. Druk stevig aan en vul bij met aarde. Laat de bovenkant van de wortelstok onbedekt, irissen verlangen licht en zon op hun voeten. Tuinier je op klei, plant ze dan op een heuveltje, met wat grind onder de aarde, zodat het water in de winter snel weg trekt. 
 

Geef ze een bloeiboost

Geef baardirissen in het voorjaar en onmiddellijk na de bloei organische meststoffen, bv voor rozen. Splits ze, net zoals nog wel meer vaste planten, elke drie tot vier jaar, dat zorgt voor veel nieuwe bloemen. Steek met een spade het hart van de plant uit, haal het weg en vul het gat met tuinaarde. De buitenste, jonge wortels krijgen zo meer ruimte en bloeien het jaar daarop uitbundig. 

 

Een natte tuin? Siberische lis (Iris sibirica), met elegant slank blad en verfijnde blauwe, witte of gele bloemen in mei en juni, houdt net van veel vocht! Het is een van de gemakkelijkste irissen voor een vochtige tuin of oeverrand. De gele lis (Iris pseudacorus) vind je ook vaak in het wild.