U bent hier

Agapanthus

Agapanthus sp.

Basisinfo

  • vaste plant vaste plant
  • Zon zon
  • Bloemen

    wit, blauw of roze

  • Bloeiperiode juli - september
  • Water normaal
  • Hoogte 50 cm - 1.2 m

Uitzicht

Enkele honderden verschillende agapanthussen zijn momenteel op de markt, en nog komen er nieuwe cultivars bij. De variatie zit hem vooral in de kleur van de bloem en de grootte, maar ook in de winterhardheid.

De bloemen van de agapanthus staan heel typisch in een (half)ronde vorm bij elkaar, bovenop dikke stevige stengels. Ze kunnen buis-, trompet- of stervormig zijn en wit, blauw of roze gekleurd. Het blad is glimmend, lang, uitgerekt en overhangt sierlijk. De zaden zijn groot en decoratief, ze blijven lang aan de uiteinden van de bloemsteeltjes hangen.

agapanthus

Agapanthus, waar planten

Agapanthus is per definitie een terrasplant maar kan ook in de border, mits een goede doorlatende bodem, de juiste soortkeuze en een eventuele winterbedekking. Geef de plant een open zonnige standplaats en voorzie de nodige drainage. Agapanthus heeft een hekel aan natte voeten: plant op een goed doorlatende plek of in pot met een drainagelaag van grind.

Cultivars (soorten)

Loch Hope en Agapanthus campanulatus subsp patens, met prachtige blauwe klokjes, kan je op een goed doorlatende plek, eventueel mits een bedekking, in de tuin overhouden. In een kleine tuin passen mini's als Peter Pan en Snowball - die worden niet hoger dan 40 cm.  Agapanthus praecox is bladhoudend. De meest winterharde soorten zijn bladverliezend, blijven lager en hebben een kleinere bloem.

agapanthus

Verzorging

Geef in de vroege lente voeding met extra kalium en weinig stikstof.