Overslaan en naar de inhoud gaan

Kiezen voor de juiste boom. Zie jij het bos nog door de bomen?

Misschien heb je al langer overwogen om een boom te planten in je tuin of op het terras, maar twijfel je over de juiste boomkeuze. Begrijpelijk dat je door het grote aanbod het bos niet meer door de bomen ziet. Want hoe kies je uiteindelijk de juiste boom? Martin Hermy is professor Natuur- en Groenbeheer aan de KU Leuven en dus expert ter zake. Hij legt uit hoe je een weldoordachte en goede boomkeuze maakt.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Als je een boom kiest moet je rekening houden met drie belangrijke criteria: de groeiplaats van de boom, de ruimte die beschikbaar is en jouw persoonlijke verwachtingen. Prof. Martin Hermy: “De boom die je kiest moet in de eerste plaats passen in ons klimaat. Bijkomend bepaalt ook de bodemconditie de boomkeuze. Stel je dus de vraag hoe vochtig en zuur de grond is waarin de boom geplant zal worden. Ook de hoeveelheid licht speelt een rol.”

Geen ruzie met de buren

Naast de groeiplaats neem je ook de beschikbare ruimte vooraf goed onder de loep. Want je plant een boom als hij nog klein is, maar dat blijft natuurlijk niet zo. Prof. Martin Hermy: “Je staat bij het kiezen van een boom inderdaad best stil bij de hoogte en breedte van de kroon eens de boom volwassen is. Maar ook onder de grond moet er voldoende plaats zijn voor de boom. Verder zorg je dat de boom, eens volwassen, voldoende afstand blijft behouden ten opzichte van de perceelgrens en je eigen woning.” Overweeg je om een boom te planten in een heel kleine tuin of op een terras, kies dan eventueel voor een zuilvormige boom. Bedenk ook of je in dat geval niet beter kiest voor een struik in plaats van een boom.

Daarnaast spelen ook je persoonlijke verwachtingen een rol in de juiste boomkeuze. Welke sierwaarde vind je belangrijk? Zo wil de ene graag bloemen zien bloeien op een boom terwijl iemand anders meer belang hecht aan een mooi kleureneffect in de herfst. Of misschien wil je dat de aan te planten boom vooral ten dienste staat van het ecosysteem en dus een thuis wordt voor dieren en vogels. Aan jou de keuze.

stadstuin met bomen

Oei! Natter en warmer

Ook de klimaatverandering heeft zijn gevolgen voor de juiste boomkeuze. Prof. Hermy: “De gemiddelde totale hoeveelheid regen op een jaar blijft min of meer gelijk. Maar de winters worden steeds natter en de zomers alsmaar droger. Daarom is het slim om voor droogtetolerante bomen te kiezen. Zeker in de steden, waar het in de zomer gemiddeld nog warmer is dan op het platteland, kies je beter voor een boom die voldoende hittebestendig is.” Boomsoorten zoals Parrotia persica en Meelbes zijn daarom geschikt en populair. Maar ook Albizzia, Quercus ilex (steeneik), Heptacodium (zevenzonenboom), Morus (moerbei) en Ficus carica (vijg) passen in dit rijtje. Nog een goede tip als de ondergrond waarin je een boom wil planten tijdens de wintermaanden echt vochtig is: voorzie een groeiplaats voor je boom die iets hoger ligt dan de rest van de tuin.

Nu goed kiezen geeft generaties lang plezier

Ook de wereld van de bomen ontsnapt niet aan trends. De klimaatverandering heeft als logisch gevolg dat zogenaamde ‘klimaatbomen’ die beter bestendig zijn tegen de hitte, populairder worden. Ook meerstammige bomen vallen bij velen in de smaak. Tot slot lijken ook bolbomen en bomen die in de herfst rood kleuren aan populariteit te winnen.

Je merkt het: een boom kies je niet op één, twee, drie. Een weldoordachte keuze is daarom nodig. Je plant een boom immers niet voor enkele jaren. Dankzij een slimme keuze kan de juiste boom op de juiste plek generaties lang een functie hebben.