Overslaan en naar de inhoud gaan

Een haag, klimop of scherm rond je tuin: wat kiezen?

Plannen om je tuin te omheinen? Dan sta je net als zoveel andere tuiniers wellicht voor een dilemma: een haag, klimop op draad of een tuinscherm plaatsen? Dit zijn de voor- en nadelen.
 

Een haag is zonder twijfel de goedkoopste en meest ecologische keuze. Haagbeuk , liguster , beuk , taxus … gaan makkelijk 50 jaar en langer mee, en vormen een belangrijke buffer tegen extreme klimaatomstandigheden. Bij hitte laat een haag verkoelende wind door, terwijl de bladeren de temperatuur in je tuin met enkele graden doen dalen. Tijdens intense regenbuien slorpen de planten het water snel op, waarna ze het als reserve vasthouden voor later. De bladeren vangen fijnstof op (taxus en meidoorn zijn hierin kampioen), helpen de lucht te zuiveren en dempen verkeersgeluiden. Met een haag stel je je tuin wijd open voor egels, padden, salamanders, … Vogels voelen zich er veilig, vinden er beschutting en nestgelegenheid. Voor insecteneters als meesjes, heggenmussen en roodborstjes vormt een haag een vogelbuffet op zich. 
 

Groene haag tegen inkijk

Twijfel je tussen een haag en een tuinscherm, om redenen van privacy? Plant een groenblijvende haag! Taxus, Portugese laurierkers  (Prunus lusitanica), olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei), Osmanthus, inheemse en Japanse hulst (Ilex crenata) houden hun blad het jaar rond. Ze kosten meer en groeien trager dan bladverliezende hagen, maar je heb er minder snoeiwerk en – afval aan. De (goedkopere) liguster houdt in zachte winters ook z’n blad. Let op met Chamaecyparis, Thuja of Leylandii, deze coniferen groeien erg hard, waardoor je ze vaak moet snoeien. Ze kunnen ook alsmaar slechter tegen de droogte

Klimop als haag?

Ook een afsluiting van gaasdraad met klimop biedt privacy. Bovendien is klimop een gegeerde plant voor tal van dieren. Vogels vinden er beschutting voor hun nesten, bijen komen er in de herfst nectar tanken en tal van insecten overwinteren tussen de bladeren. Weet wel dat draadpanelen niet goedkoop zijn, en dat je klimop jaarlijks moet snoeien. Sommige soorten zijn gevoelig voor schimmels. Overleg op voorhand met je buren, want klimop moet net als een haag aan beide zijden onderhouden worden. Zorg zeker ook voor een of twee openingen onderin, waarlangs egels, padden, kikkers, salamanders… je tuin in en uit kunnen!

Vergroen je tuinscherm met klimplanten

In een kleine tuin of stadstuin met veel buren is een tuinscherm een logische keuze: je hebt geen inkijk, het neemt weinig plaats in en je zit niet opgescheept met snoeiresten. Kies bewust voor een tuinscherm van Europees hardhout zoals eik, kastanje of robinia, dat is het milieuvriendelijkst. Vergroen je tuinscherm zeker met klimplanten! Die trekken vogels en insecten aan en zorgen voor geuren en kleuren. Met een tuinscherm met kieren krijg je meer verkoeling, licht en openheid in je tuin. Horizontale kieren maken je tuin langer, verticale hebben een vergrotend effect. Voorzie ook hier een paar openingen onderin voor tuindieren.

 

Welke klimplanten voor jouw tuinscherm? Dit zijn de mooiste!