U bent hier

De verschillende soorten vijverplanten

Een vijver is een zegen voor de biodiversiteit. Vogels en zoogdiertjes komen er drinken, kikkers en insecten leggen er hun eitjes in, libellen jagen er op muggen… Kortom, een vijver zorgt voor leven in de brouwerij! Ideaal is een vijver die voor een derde bedekt of beplant is. Ga voor voldoende variatie en combineer de verschillende soorten vijverplanten. Zo kan je het onderhoud van de vijver beperken.

Moeras- en oeverplanten

Moeras- en oeverplanten staan net over de vijverrand, in het moerasgedeelte of de natte oever. Ze zorgen voor een mooie overgang tussen de rand van je vijver en de rest van de tuin.

Waterplanten

Waterplanten wortelen in de vijveraarde. Deze vijverplanten stelen de show met hun drijvende bladeren en bloemen. Een waterplant is niet alleen mooi, maar ook nuttig. Hij zorgt voor schaduw en voorziet een schuilplaats voor allerlei beestjes. Het meest bekend zijn de lelieachtigen zoals de waterlelie.

Vijver

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn onmisbaar voor een gezonde vijver. De meeste zijn ondergedoken waterplanten. Dit type vijverplanten zorgt voor zuurstof in het water en verhindert de groei van algen.

Drijfplanten

Drijfplanten vragen weinig onderhoud. Deze drijvende waterplanten hangen met hun wortels in het water en nemen daaruit voedingsstoffen op.