U bent hier

Hoe een hangmand vullen?

Een hangmand vrolijkt een saaie gevel of muur op en vult snel een kaal hoekje op. Maar hoe begin je eraan?

Welke mand kan je gebruiken?

Kies voor een gepuntlaste en geplastificeerde mand die voorzien is van stevige kettingen.
Voor de bepleistering gebruik je best traditioneel sfagnum, veenmos of een ander soort mos. Je kan ook een inlegvel van kokos gebruiken. Hou er wel rekening mee dat dit geen vocht vasthoudt. Kies een potgrond van goede kwaliteit. Gebruik je een potgrond zonder waterbufferende stoffen? Zet dan een plantenschoteltje onder in de mand als kleine waterreserve.

Welke planten passen in een hangmand?

Typische hangplanten of planten met slappe stengels zijn ideaal. Kies planten met een kleine kluit. Die kan je gemakkelijk door de mazen van de mand te planten. Je kan kiezen voor één soort of voor verschillende soorten. Meestal gebruikt men contrasterende bloemkleuren. Is de mix te bont? Plant een grijsbladige plant om de kleuren te verzachten. Kijk ook naar de grootte en de kleur van het blad. Hou rekening met de omgeving. In een mand die tegen een bakstenen gevel hangt, beperk je best rode tinten. Tegen een lichte achtergrond zijn wit of andere lichte kleuren af te raden.

TIP: Plant bovenaan laagblijvende omhoog groeiende planten. Zo krijg je een mooie bolle vorm.

Hoe moet je een hangmand gieten?

Geef hangmanden regelmatig water. Op warme dagen giet je best ’s morgens en ’s avonds. Bij vochtig weer, geef je wat minder water. Anders gaat de mand rotten.

Hoe moet je een hangmand snoeien?

Verwijder de bloemen van de eerste bloei voor een langdurige bloei. Snoei takken hier en daar drastisch terug om de bloeikracht te versterken. Snoei vlak voordat je op vakantie gaat. Bij je terugkomst zullen je planten bloeien als voordien.