U bent hier

Wintergroene heesters

Wintergroene heesters trekken zich weinig of niets aan van onze seizoenen. Ze gaan in de koude maanden niet in rust, verminderen hooguit hun activiteit een beetje en behouden hun blad. Samen met de ‘harde materialen’ zijn ze de meest constante elementen in een tuin. Plant vroegbloeiende groenblijvers niet op het oosten. Zo voorkom je vorstbeschadiging van de bloemknoppen.

  • Heel bekend zijn de hulstsoorten en -cultivars (Ilex). Ilex x meserveae ‘Blue Princess’ heeft een decoratief, blauwgroen blad en rode bessen. ‘Blue Angel’ is een compacte cultivar. Het jonge blad van 'Argentea Marginata' heeft brede zachtroze randen die wit verkleuren. 'Golden Queen' blijft lager tot 4 m met goudgele bladranden.
  • Mooi en sterk zijn laurierkersen (Prunus laurocerasus) en de soort met kleiner blad (Prunus lusitanica subsp. azorica). Ze vertakken sterk en dicht met als extra witte, geurende bloemen.
  • Hedera hibernica is een prachtige, wintergroene klimop.
  • Denk ook de wintergroene sneeuwballen (Viburnum-soorten).
  • Photinia × fraseri ‘Red Robin’ loopt rood uit en bloeit wit.

Tip:  Bijna alle soorten coniferen zijn wintergroen (uitzonderingen zijn de bladverliezende Larix, Metasequioa, de moerascipres (Taxodium) en Ginkgo.