U bent hier

De hortensia, een blikvanger in je tuin

Hortensia’s halen werkelijk alles uit de kast om bestuivende insecten te lokken. Ze gooien hun mooie gekleurde kelk- of schutbladen in de strijd of vormen grote bloemschermen of pluimen in de strijd. En dat is ook leuk voor ons!

Hydrangea macrophylla

De meeste bekende hortensia is de Hydrangea macrophylla. Deze zomerbloeiende hortensia is verkrijgbaar in verschillende kleuren en bloeivormen. Er zijn varianten met een grote, bolle bloei met vooral steriele bloemen of varianten met een sering-vormige bloei. ‘Ayesha’ is een seringbloemige cultivars met een mooie witte bloei. Minder winterhard. Houdt van een beschutte plek.

Hydrangea macrophylla
Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophylla snoeien

Hydrangea macrophylla bloeit aan takken die het jaar ervoor al zijn gevormd. Daarom moet je hem op een speciale manier snoeien. Snoei in het voorjaar 1/5 van de oude takken bij de basis weg. Dat stimuleert de groei van jonge, gezonde takken en zo verjong je de volledige struik op 5 jaar tijd.

Hortensia
Hortensia

Teller-vormen van de Hydrangea macrophylla

Heel bijzonder zijn de Teller-vormen of Lace-caps. Die vormen open, platte tuilen met in het midden fertiele bloemen omringd door steriele, grotere bloemen. De bloemkleur hangt af van de zuurtegraad. Roze bloeiers bloeien in een zure grond blauw of paars. In een kalkrijke bodem kleuren ze roze of rood. Witte bloeiers blijven wit. ‘Lanarth White’ vormt platte tuilen met fertiele roze of blauwe bloemen, omringd met witte, steriele bloemen. De teller-vormen hoef je weinig of niet te snoeien. Snijd vanaf maart de dode en zwakkere takken weg. 

Hydrangea Selina
Hydrangea Selina

Hydrangea arborescens

Bladverliezende hortensiasoort die wel bloeit aan takken die datzelfde jaar zijn gevormd. Ook gekend als waterstruik, boerenhortensia of schaapskop. 'Annabelle’ is een grote struik met grote, witte, ronde, steriele bloemen. Zomerbloeier. Snoei tegen het einde van de winter.

Hydrangea arborescens Annabelle
Hydrangea arborescens Annabelle

Hydrangea paniculata

Grote heester met donkergroen blad. ‘Grandiflora’ vormt grote, kegelvormige pluimen witte bloemen. Verkleuren tegen het einde van de zomer naar rozerood. ‘Unique’ is een gelijkaardige cultivar met nog grotere bloemen. De Hydrangea paniculata bloeit op takken die dit jaar nog gevormd worden. Je snoeit best in de winter (niet tijdens vriesweer) of de vroege winter (voor het uitlopen van de knoppen). Snoei tot op het onderste paar knoppen. 

Hydrangea paniculata Pinky-Winky
Hydrangea paniculata Pinky-Winky

Hydrangea involucrata

Mooi gevormd, licht- tot donkergroen blad. Houdt van een plek in de zon of in de lichte schaduw. Vertoeft graag in voedzame, vochthoudende, maar toch goed doorlatende grond. ‘Hortensis’ bloeit op het einde van de zomer met trossen roomkleurige, roze en groene bloemen.