U bent hier

Siergrassen

Siergrassen vragen weinig onderhoud en zijn het hele jaar door decoratief. Handig toch? Je hoeft je siergras maar één keer per jaar te missen, bij de overgang van februari naar maart. Dan moet je siergrassen snoeien. Maar geen nood, snel daarna staan je siergrassen weer paraat.

Plan de aankoop van siergras

Kijk goed wat je wil bereiken met siergrassen. Soorten zijn er genoeg. Zo groeien polvormige siergrassen in mooie polletjes en breiden zich langzaam uit. Andere soorten siergrassen verspreiden zich met ondergrondse uitlopers en kunnen zo gemakkelijk je tuin overnemen. Kies dus goed en vraag raad bij je tuincentrum of kweker.

Border met lavendel en grassen
Border met lavendel en grassen

Wat zijn koude en warme siergrassen?

siergrassen

Siergrassen van het koude seizoen, zoals Carex 'Deschampsia' of Carex Buchananii, beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien en blijven half of geheel wintergroen. Andere soorten siergrassen beginnen pas te groeien als de temperatuur wat is opgelopen en blijven ook mooi als het wat warmer en droger is. Mooie voorbeelden zijn Molinia en Pennisetum.

 

Wanneer siergrassen snoeien?

Snoei siergrassen niet in het najaar. Het silhouet van grassen is bijzonder knap in de winterperiode, vooral met een laagje rijm. Snoei je siergras dus pas in het voorjaar terug tot ongeveer 10 cm. De groei komt dan ook eerder op gang.

Welke soorten siergrassen passen in jouw tuin?

siergrassen

Miscanthus of prachtriet heeft zijn naam niet gestolen. Knap als solitair of haag. De statige bloempluimen van Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ verkleuren in de herfst zilverrood.

Molinia caerulea (pijpenstrootje) heeft een wat robuustere look. M. caerulea ssp. arundinacea ‘Transparent’ heeft een ijl silhouet met lange, dunne stengels die tot 2,5 m hoog groeien. ‘Variegata’ blijft wat lager en heeft crème gestreepte bladeren en paarse bloemen.

Carex vind je in het groen, geel en bont. C. morrowii ‘Variegata’ is één van de mooiste lage siergrassen en heeft witgeel gestreept loof. C. elata ‘Aurea’ knalt het ganse jaar met zijn felgele aren die zomer en winter hun kleur houden. Draagt in de lente zwarte aren.