U bent hier

Welke soorten klimplanten zijn er?

Klimplanten verbergen zo die lelijke schutting of muur of zorgen voor een fleurige pergola. Bovendien brengen ze mooie verticale accenten in je tuin. Wist je dat er verschillende soorten klimplanten zijn? Elk hebben ze hun eigen groeiwijze en kunnen ze gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

Klimplanten met hechtwortels

Deze klimplanten hechten zich met kleine worteltjes vast aan verticale oppervlakten zoals muren en hekken. Let op, ze kunnen muren beschadigen. Een typische klimmer met hechtwortels is Hedera (klimop).

Klimplant met hechtvoeten

Wisteria en wilde wingerd
Wisteria en wilde wingerd

Een klimplant zoals wilde wingerd (Parthenocissus) kleeft zich als het ware vast aan een muur. Ze hebben geen draden, latwerk of stokken nodig. Ideaal om grote oppervlakten te bedekken.

Slingeraars

Slingerende klimplanten zoals Wisteria (blauwe regen), hop (Humulus) en Celastrus (boomwurger) winden zich om hun steun. Perfect om langs draden of stijlen te laten groeien. Laat slingerplanten niet op gastplanten groeien. Ze zullen deze verstikken. Ook rond regenpijpen laat je ze beter niet hun gang gaan.

Rankers

Clematis, passiebloem en siererwten slingeren zich met hun dunne ranken om een latwerk of draad. In tegenstelling tot de stengels van de slingeraars zullen de ranken van deze soorten klimplanten een andere plant niet verstikken. Je kan hen dus gerust rond een gastplant laten groeien.

Clematis en rozenboog
Clematis en boog met rozen

Klimplanten die geleid moeten worden

Deze soorten klimplanten moet je van tijd tot tijd een handje helpen. Zo moeten rozen en braamstruiken (Rubus) regelmatig aangebonden worden.