U bent hier

Deze sierbomen brengen spanning in de tuin

Bomen zijn de grootste planten in je tuin en trekken dus het meeste aandacht. Sierbomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken maar ze zorgen ook voor diepte, hoogte en schaduw in de tuin. Kortom, ze maken je tuin interessanter. Wil je graag sierbomen in je tuin maar weet je niet welke je moet kiezen? Geen probleem. Wij helpen je op weg. Ontdek de verschillende soorten sierbomen en hun kenmerken.

Grote sierbomen

Als je echt wil uitpakken in je tuin dan moet je voor de grote sierbomen gaan. Deze sierbomen zijn echte eyecatchers en ze zorgen ook nog eens voor veel schaduw in de tuin. Hieronder vind je enkele van onze favorieten:

  • Tulpenboom: in de lente bloeit deze sierboom rijkelijk met kelkvormige bloemen, vanwaar de naam 'tulpenboom'. Een echte blikvanger in de tuin die tussen de 10 en 12m hoog wordt.
  • Trompetboom: dit is een opvallende, vrij grote boom met een brede kroon en grote bladeren. Deze sierbomen groeien breed uit tot een echte schaduwboom en dit op een korte stam. Leuk weetje: de trompetboom trekt vlinders en bijen aan maar stoot vliegen en muggen af. Handig, toch?
  • Walnoot: de walnoot wordt niet enkele geplant voor zijn lekkere noten. Notelaars zijn ook mooie sierbomen met een lichtgroen blad en een witgrijze stam. De walnoot kan afhankelijk van de soort heel groot (tot wel 30m!) en oud worden.
  • Rode beuk: de rode beuk is een statige boom met een dichte kroon van meer dan 12m. De paarsgroene, koperkleurige, ovale bladeren zijn generfd en bij het uitlopen met dons bezet. 
  • Treurwilg: de kroon van deze boom groeit breed uit en in een treurvorm, vandaar de naam ‘treurwilg’. De gele takken hangen omlaag en zijn gevuld met grijsgroene bladeren. Deze inheemse boom kan tot wel 25m hoog worden.
Bloem van een tulpenboom
Bloem van een tulpenboom

Sierbomen voor kleine tuinen

Heb je geen grote tuin maar wil je toch genieten van prachtige sierbomen? Gelukkig bestaan er ook sierbomen voor kleine tuinen. Dit zijn bomen die klein blijven of klein gehouden kunnen worden. Hieronder vind je enkele toppers:

Judasboom
Judasboom
  • Krentenboompje: in de herfst kleuren de bladeren van deze sierbomen mooi rood, oranje en geel. De witte, weelderige bloei verschijnt in april - mei in lange trossen. Het krentenboompje stelt geen eisen aan de bodem en verdraagt de snoei heel goed. Hij wordt tussen de 1,5 en 2,5 m hoog.
  • Japanse esdoorn: dit is een trage groeier die geliefd is door zijn paarsrode bloei (april tot juni). Ondertussen bestaan er al duizendtal cultivars die verschillen kunnen tonen in bladvorm, bladkleur, herfstverkleuring, vrucht, groeiwijze en zelfs verschillen in de stam. Sommige soorten worden 10 m hoog, de kleinere dan weer maar 1,5 tot 3 m. Ideaal dus als sierboom voor je tuin!
  • Judasboom: de Judasboom is een kleine loofboom die tussen de 6 en 10 m hoog wordt. Voor het uitlopen van de bladeren verschijnt in april de roze bloei in prachtige bundels op de kale takken en de stam.
  • Meidoorn: de eenstijlige meidoorn kan gebruikt worden als struik of als kleine loofboom. De soort is dichtvertakt en heeft doornen. Deze sierboom bloeit in mei, met witte, geurige bloemen die je tuin opfrissen.
  • Perzisch ijzerhout: dit is een traaggroeiende loofboom met een lichtgrijze, afbladderende stam. In herfst is deze sierboom een echt juweeltje met oranje-, rood- en geeltinten die elkaar afwisselen. Perzisch ijzerhout is na 10 jaar 4 meter hoog en groeit tot maximum 7 m.

Sierbomen op stam

Als je een kleine tuin hebt, kan je ook kiezen voor sierbomen op stam. Zo kan je bovengenoemde treurwilg, trompetboom en notenboom op stam in je tuin zetten. Ook de bolesdoorn, glansmispel en sierkers zijn sierbomen op stam die perfect in een kleinere tuin passen.