U bent hier

6 veelgestelde vragen over bloembollen

Welke soorten bollen zijn er?

Je kan 2 soorten bloembollen onderscheiden. Eerst zijn er de voorjaarsbloeiers zoals hyacint, krokussen, narcissen, tulpen, blauwe druifjes. Zoals de naam al zegt bloeien deze in het voorjaar. Daarnaast zijn er ook zomerbloeiende bloembollen. Denk aan agapanthus, dahlia, gladiolen, freesia… 

agapanthus in pot
Agapanthus in pot

Hoe moet je bloembollen planten?

Bloembollen planten wordt een eitje met dit stappenplan.

  1. Kijk eerst even waar je de bloembollen planten wilt. De meeste soorten bloembollen verkiezen een zonnig plekje, maar kijk voor de zekerheid even op het plantetiket.
  2. Het belangrijkste is de diepte waarop je de bloembol plant. Bloembollen moeten altijd 2 à 3 keer zo diep geplant worden als ze groot zijn. Maar ook hier geldt: check altijd ook even het plantetiket. Zo moeten begonia’s en dahlia’s vlak onder het oppervlak geplant worden.
  3. Plant de bloembol met de punt naar boven, bedek met grond en druk voorzichtig aan.  
Allium
Allium of sierui

Wanneer moet je bloembollen planten?

Dat hangt af van het type bloembol. Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia's, begonia’s, lelies en anemonen moeten in het voorjaar de grond in, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

Zijn bloembollen winterhard?

De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten. Het jaar erop komen ze weer terug. De meeste zomerbloeiende bloembollen zijn wel vorstgevoelig en moet je dus rooien en op een droge, koele en vorstvrije plek bewaren. De volgende lente kan je opnieuw planten. 

Dahlia
Dahlia

Hoe moet je niet winterharde bloembollen bewaren?

Knip na de bloei de bloemstengels af. Zo zal de bloembol geen energie meer steken in vormen van zaaddozen en des te meer in het versterken van de bloembol. Als het blad en de steel volledig afgestorven, haal je de bloembol uit de grond. Verwijder de grond voorzichtig en leg de bollen in een kistje op een laagje krantenpapier. Zet op een droge, koele en vorstvrije plek. 

Kan ik bloembollen in pot planten?

Ja hoor, bloembollen kun je ook prima in potten planten. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is en dat er een gat onderin zit zodat overtollig water weg kan lopen.

Hyacint in pot
Hyacint in pot