Overslaan en naar de inhoud gaan

12 najaarsplanten die kleur brengen op je terras

Na de zomer maken de vrolijke zomerkleuren stilaan plaats voor warme herfsttinten. Najaarsplanten zorgen ook in de herfst voor kleur op je terras of je balkon. Laat je inspireren door onze aanraders en geniet van een kleurrijk najaar.

Herfstbloeiers

  • Chrysanten zijn de herfstbloeiers bij uitstek op je terras. Een waaier van kleuren, vormen en formaten, de chrysant heeft het allemaal. Bovendien geniet je met een minimum aan zorg wel wekenlang van de bloemen.
  • Heide mag niet ontbreken op je herfstterras. De plant heeft heel kleine bloemetjes, maar zorgt toch voor een kleurexplosie. Heide bloeit tot april en verkiest een plek in de zon tot halfschaduw. Snoei na de bloei 1/3 terug.
  • Erica is een soort heide. De plant bloeit zeer lang en is een snelle groeier. Hij kleurt je bakken de hele winter door. In de halfschaduw doet hij het uitmuntend!

Najaarsplanten met opvallende bessen en bloemen

  • Skimmia heeft het allemaal: mooi blad, geurende lentebloemen en bessen die prachtig rood verkleuren in de herfst. En mooi meegenomen: de plant is redelijk winterhard. Enkel bij echt strenge vorst moet je hem beschermen.
  • Bergthee verrast je in de herfst met sierlijke witte, rode of roze bessen. Mooi in een lage schaal of bloembak. Regelmatig de minder mooie taken wegknippen houdt de plant in topvorm. Bergthee groeit in vollegrond uit tot een mooie bodembedekker.
  • Cyclamen: de kleuren van deze planten vallen meteen op. Ze kunnen bescheiden en ingetogen zijn, maar ook felrood, roze en diep paars. De groene bladeren zijn soms mooi zilvergrijs getekend en hartvormig. Sommige soorten hebben een heerlijke lichte geur.
  • Helleborus: ook wel kerstroos genoemd. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin. De meest voorkomende bloemkleuren zijn: wit, roze, paar , geel en lichtgroen. Een Helleborus beschermt haar bloemen op ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen pompt ze het vocht dat in de wortels opslaat, uit. De bloemen hangen dan even slap maar bevriezen niet. Wordt het beter weer? Dan pompt de kerstroos het vocht opnieuw naar de bloemen en staat ze er weer stralend bij!

Sierlijke siergrassen

Siergrassen zijn toppers om je bloembakken wat meer volume te geven.

  • Blauw schapengras (festuca glauca) heeft een blauwgrijs fijn blad. In de zomer geniet je van blauwige bloemaren die verkleuren naar zonnig geel. Festuca glauca heeft een hekel aan natte voeten. Laat de potgrond goed uitdrogen tussen 2 gietbeurten. In het voorjaar moet je de oude bladresten weghalen.
  • Pampasgras blaast je omver met zijn imposante pluimen. Het blad sterft af in de winter, maar verkleurt prachtig strogeel. Aan het einde van de winter moet je pampasgras afknippen tot 30 cm boven de grond. In volle grond wordt deze kerel tot 3,5 meter hoog, in pot blijft hij gelukkig een pak kleiner.

Najaarsplanten met een bijzonder blad

  • Leucothoe verkleurt in de nazomer en herfst van groen naar geel, roze, rood en paars. Het blad blijft de hele winter aan de plant. Zet voor een natuurlijke look in verweerd aardewerk of cortenstaal. Mag het knallen? Het flamboyante blad komt goed tot zijn recht in roze, lila of oranje bakken. Verkiest een beschutte plek met minimum een paar uur zon per dag.
  • Calocephalus brownii heeft fijne, grijze, naaldvormige takjes. Dit heestertje houdt van een plekje in de zon. Winterhard tot -5 °C.
  • Miniconiferen zoals Chamaecyparis lawsoniana ‘Elwoodii’, Cupressus ‘Goldcrest’ en ‘Wilma’ blijven klein en zijn dus geknipt voor je bloembak. Combineer verschillende groentinten voor een moderne look.