U bent hier

7 tips om bloembakken te vullen die ook na de zomer mooi zijn

Na de zomer worden uitgebloeide bloembakken opgeborgen. Zonde, want een terras of balkon kan ook daarna mooi zijn. Vul bloempotten met groenblijvers of planten met mooie bessen. Ook met late bloeiers en soorten met een opvallend blad kan je bloembakken vullen.

Kies voor vorstbestendige bloempotten

Kies voor vorstbestendige bloempotten. Vul met kwaliteitspotgrond en zorg dat het water goed weg kan. Zorg voor een goede drainage. Geef geregeld water, maar nooit als het vriest.

Winterse bloembak met struikheide
Vorstbestendige winterse bak

Chrysanten zijn een najaarstopper in je bloembak

Winterse bloembak met chrysant
Winterse bloembak met chrysant

Je kan je bloembakken vullen met chrysanten. Die combineren mooi met klimop. De klimop vult de bak mooi op en zal sierlijk over de bloembakrand hangen. Bovendien tempert de frisgroene kleur de bonte kleuren van de chrysant.

Ook met chrysanten kan je moderne bloembakken vullen. Combineer ze met Carex en plant ze in een vierkanten bak. Na Allerheiligen zijn je chrysanten uitgebloeid en kan je ze vervangen door bijvoorbeeld viooltjes.

Experimenteer met verschillende blad- en bloeivormen in je plantenbak

Winterse bak met festuca glauca
Winterse bak met festuca glauca

Denk maar eens aan de ronde viooltjes en de lange bloeiaren van de Calluna Vulgaris. De grijsbladige Ceneraria maritima zorgt voor een stijlvolle toets. De fijne Carex, de naalden van miniconiferen (vb. ‘Golden Crest’) en het ronde blad Veronica ‘Katrina’ zorgen voor een bloembak vol verschillende structuren.

Voor een luchtig geheel kan je verschillende bloembakken vullen en bij elkaar zetten. Vul ze bijvoorbeeld met Festuca glauca, enkele hyacinten en sempervivum.

Een verrassend team zijn de Gaultheria mucronata en Brassica. De witte parelbesjes vullen de veelkleurige sierkool mooi aan. Voeg een Calocephalus brownii toe voor een dynamisch geheel. De ronde vormen contrasteren mooi met een vierkante bloembak.

Rood en groen is altijd een hit in bloembakken

Winterse bloembak met hedera
Winterse bloembak met hedera

De klassieke combinatie van rood en groen is altijd een hit in plantenbakken. Beplant een bak met Hedera (klimop) ‘Montgomery’ en rode varianten van Erica carnea en Pernettya mucronata. De groene klimop contrasteert mooi met de rode bloempjes en bessen.

Liever een moderne bloembak?

Moderne winterse bak
Moderne winterse bak met cyclamen en Calocephalus brownii

Vul een vierkante bak met afwisselend een rij witte cyclamen en rij Calocephalus brownii. Liever een zachtere look? Plant dan wat viooltjes tussen de cyclamen. Een monochromatische bak oogt zeer strak en tegelijkertijd luxueus. Denk maar aan de bordeauxtinten van de Heuchera in combinatie met een bordeaux Carex.

Miniconiferen zorgen voor wintergroene bloembak

Miniconiferen zorgen voor wintergroene bloembak
Miniconiferen in een wintergroene bloembak

Miniconiferen zijn een graag geziene gast in een plantenbak. Bedekt met wat winterse rijm of sneeuw komt hun sterke vorm nog meer tot zijn recht. Combineer verschillende groene tinten voor een moderne bloembak. Graag een verrassende combinatie? Dan kan je bloembakken vullen met miniconiferen samen met skimmia’s (vb. ‘Kew Green’). Chamaecyparis lawsoniana ‘Elwoodii’, Cupressus ‘Goldcrest’ en ‘Wilma’ zijn wintergroene coniferen die lang klein blijven.

Andere aanraders voor je winterse bloembak

Groenblijvers

  • Hedera: grote variatie aan kleuren en bladvormen
  • Cotoneaster microphyllus: kleine dwergmispel met witte bloemen en rode besjes, vraagt weinig onderhoud

Winter- of vroegbloeiers

  • Erica carnea: roze, witte, paarse of rode bloemen van november tot april, mooie bladkleuren
  • Chrysanten: waaier van kleuren, behalve blauw, onderhoudsvriendelijk
  • Viooltjes: verschillende kleuren, bestand tegen lichte vorst
  • Cyclamen: winterharde varianten, beschikbaar in wit, roze en violet, bloei van december tot maart

Opvallende bessen of gekleurd blad

Winterse bloembak met skimmia, struikheide en cyclamen
Winterse bloembak met skimmia, struikheide en cyclamen