Overslaan en naar de inhoud gaan

Sierui

Allium sp.

De sierui kan je gebruiken in de keuken, de uien zijn gekend om hun pittige smaak. De grijsgroene bladeren zijn lang en breed, de onderkant is ruw behaard en ze ontspringen uit de bol. 

In juni-juli verschijnen de opmerkelijke bloemschermen die wel 20 cm doorsnee kunnen zijn. De bloemschermen bestaan uit fijne sterbloempjes en zijn afhankelijk van de soort ​roos, blauw, wit, grijs of paars.

Eigenschappen

Type
vaste plant
Grootte
170
Bladeren
grijsgroen, lang, breed, onderkant ruw behaard, ontspringen uit de bol
Wanneer planten
mei
-
juni
Zon
zon
Locatie
buiten
Bloem
bolvormig bloemscherm, fijne sterbloempjes
​roos, blauw, wit, grijs of paars

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Ze kunnen overleven op alle grondsoorten. Ze staan best zoveel mogelijk in de zon en ze hebben een frisse en droge bodem nodig.

Onderhoud

De bloemen worden best regelmatig afgeknipt om uitzaaiing te voorkomen. Geef de sierui niet te vaak water en zorg dat hij in de zon staat tussen gras en lage beplanting.

De eerste jaren na aanplant verplaats je de bollen niet. Pas na 3-4 jaar ga je in het voorjaar de uitgegroeide bollen opgraven en delen.

Afbeelding