U bent hier

Zuilvormige hybride eik

Quercus x bimundorum ‘Crimschmidt’

Basisinfo

 • boom boom
 • Zon halfschaduw, zon
 • Bladeren

  groen, gelobd

 • Bloemen

  enkel mannelijke katjes zijn opvallend

 • Bloeiperiode april - mei
 • Water droog, normaal
 • Hoogte 12 - 15 m

Uitzicht

In elke tuin hoort er minstens één boom te staan en de juiste boom kiezen is niet zo gemakkelijk. Er is niet altijd voldoende plaats voor een grote boom met een brede kruin maar gelukkig zijn er ook een aantal selecties met een smalle habitus. 

Quercus x bimundorum ‘Crimschmidt’ (syn Quercus ‘Crimson Spire’) is in Amerika toevallig ontstaan door eikels te zaaien van onze zuilvormige eik (Quercus robur ‘Fastigiata’). Achteraf bleek dat die zuilvormige eik bestoven werd door Quercus alba, de witte Amerikaans eik die bekend staat om zijn prachtige rode en paarse herfstkleur.

De hybride is als het ware een verbroedering tussen de oude wereld en de nieuwe vandaar de Latijnse hybridenaam “Bimundorum”. Het resultaat van die kruising is verbluffend: Een zuilvormige eik met rode herfstkleur. Het blad is iets dieper gelobd dan dat van onze zomereik en het heeft geen last van meeldauw. Door zijn smalle vorm kan de boom ook gebruikt worden als straatboom of langs de oprit maar ook op andere plaatsen in de tuin kan een zuilvormige boom een bepaald accent leggen.

Tijdens de herfst verkleurt het blad rood en wordt dan geleidelijk bruin, maar het valt nog niet af. Dit gebeurt pas in april, kort voor het nieuwe blad verschijnt. Zo bied de boom ook gans de winter beschutting voor de vogels en kan hij gebruikt worden waar inkijk van de buren een probleem is. Dit juweeltje is reeds in vele kwekerijen te verkrijgen maar heeft de weg naar de particulier nog niet echt gevonden.

zuilvormige hybride eik