U bent hier

september/oktober

Pluk de dag op je terras

Haal meer uit je balkon of terras met deze 5 najaarsbloeiers

Ik kom terug van reis en ik breng mee: cyclamen, calluna, helleborus, skimmia en chrysanten. Vijf terrasbloemen die net zoveel houden van de Indian summer als wij. Stel je eigen terrastuin samen met deze heerlijke tips.

1.O, Romeo … Zet eens Cyclamen.

 

Cyclamen of alpenviooltjes zijn het summum van nazomerromantiek. Ze hebben hartvormige bladeren en sierlijke bloemen in felle kleuren, van kraakwit over knalroze en felrood tot dieppaars. Door de fiere bloemblaadjes en priemende koppen lijken ze net vlinders. Cyclamen behoren niet toevallig tot de sleutelbloemen: met een kleurrijke bos op het terras of langs de reling van het balkon win je beslist de sleutel tot het hart van je lief, je moeder of die ene huisgenoot waar je (Kom, kom, geef maar toe!) al zo lang een oogje op hebt.

Cyclamen gedijen het best in halfschaduw. Ze hebben een enorme levenslust, groei- en bloeikracht, maar als ze zich verwaarloosd voelen, laten ze theatraal hun kopjes hangen. O, Romeo, je hebt er meteen een hele bos Julia’s bij.
Haal een cyclaam in huis voor je gezondheid >

2.Goeie-morgen! Begin je dag goed met calluna

 

Calluna is de Anuna van je terras: de struikheide ziet er teer uit maar is supervolhardend. Ze heeft meer dan 699 nichten en neven en bloeit tot eind september. De plant heeft ontelbare kleine witte, roze of rode knopjes aan lange rechtopstaande stengels, wat ‘s ochtends zorgt voor een prachtig dauwtafereel. Een prima terrasplant om je dag goedgeluimd te beginnen. Zodra ze zich ontluiken, hangen de bloemen als klokjes naar beneden.

Calluna vulgaris is bestand tegen de strengste zeewind. Plant de bloemen in zure potgrond en snoei ze zodra ze zijn uitgebloeid, zo blijft de plant langer jong. Calluna is, heel toepasselijk, een groentje in elk seizoen.

3.Neem je bezoek bij de neus met een helleborus

 

Helleborus, kerstroos of nieskruid is vooral populair om zijn vrolijke bloemen. Die zijn wit, botergeel, lichtgroen, roze, lila, vuurrood, gespikkeld of pikzwart. Waarom de plant nieskruid wordt genoemd? De zaden en wortels hebben een prikkelende geur en werden daarom vaak in niespoeders verwerkt. Heel vroeger werden ze zelfs gebruikt voor de behandeling van epilepsie en verlammingen. Naar het schijnt zou Hercules genezen zijn van een aanval van waanzin met datzelfde nieskruid. Het proberen waard, lijkt ons. Wie komt er binnenkort bij jou op terrasbezoek?

Helleborus doet het goed op schaduwrijke plaatsen, in een humusrijke grond met kalk. De plant beschermt zichzelf tegen vorst: bij vriesweer pompt ze het vocht uit haar bloemen naar haar bladeren en wortels. Zodra de temperatuur zachter wordt, laat ze het water terug naar haar bloemen vloeien en tillen die hun kopjes weer op.

Zo plant je een helleborus >

4.Laat je omringen door jonge besjes met skimmia

 

Skimmia is een terrasplant met glanzende bladeren. In het voorjaar pakt hij uit met dikke trossen geurige witte bloemen en vanaf september staat hij vol kleine, ronde bessen. De mannelijke planten pronken fier met roze bessen en de vrouwelijke dragen opvallende rode bessen. Je hebt ze – net als bij ons het geval is – allebei nodig om jonge besjes te krijgen.

Skimmia groeit het best in halfschaduw, in luchtige potgrond. Je hoeft ‘m niet te snoeien, maar je kan er voor de vorm wel de schaar in zetten in het voorjaar.

Meer najaarsbloeiers met bessen >

5.Word helemaal zen dankzij chrysanten

 

Eén blik op chrysanten en je waant je meteen op een tropisch eiland in Azië. Bali, bijvoorbeeld, met lange rijstvelden, bananenbladeren en bloemen in alle mogelijke vormen en kleuren. Dat is niet toevallig, want chrysanten komen oorspronkelijk uit het oosten. En ze zijn er nog altijd razend populair. Chrysanten bloeien in alle kleuren van de regenboog, behalve blauw. Ze zijn prachtig in hangpotten of in bosjes op de grond en ze staan ook beeldig als zelf geplukt terrasboeket op de keukentafel. Klaar om op retreat te vertrekken? Wij rollen ons yogamatje alvast uit op het terras.

Chrysanten staan het liefst in volle zon of halfschaduw. Ze bloeien van augustus tot november en hebben elke dag water nodig. Heb jij dorst na je yogasessie, dan je bloemen vast ook.

Maak je eigen terrasboeket >

Kan jij nog wel wat inspiratie gebruiken? Ontdek nog meer van onze tips of spring eens binnen in een bloemenwinkel of tuincentrum. Bij ons begint het alvast te nazomerkriebelen.