U bent hier

december

Pluk de dag met eindejaar

5x bloemen schenken voor eindejaar

De zomer heeft nog maar pas zijn wollen sokken aangetrokken en daar heb je het: kerstmuziek. Glinsterlichtjes. Glühwein. Nieuwjaarsbubbels. En – ssst, niet te luid! – cadeautjes. Pakjes voor onder de kerstboom en een attentie voor de gastvrouw en -heer. Kom, pluk de dag nog eens met eindejaar en geef ze een feestboeket cadeau. Met deze tips kan het feest al niet meer stuk.

1.Een boeket voor Christmas lovers

Is de gastvrouw of -heer een echte kerstfreak, dan wordt die helemaal wild van een traditioneel boeket. Denk dieprood, donkergroen en hier en daar een vleugje goud.

Tip: Met hun fluwelige, donkerrode bloemen zijn gerbera’s gemáákt voor een kerstboeket – en ze passen mooi bij elk groen. Hetzelfde geldt voor anjers: die vind je roder dan zijn of haar lippen en voller dan de gevulde kerstkalkoen (of ’t is althans nek aan nek). Lisanthius is nog zo’n klassieker. Misschien wel om haar krachtige symboliek, want de snijbloem staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. Van een attent boeket gesproken …

2.Een krans om in de sfeer te komen

Zijn de feestdagen pas begonnen? Schenk je gastvrouw of -heer (of jezelf) dan een stijlvolle eucalyptuskrans om de voordeur te versieren.

Tip: Haal sparrentwijgen, eucalyptus en gipskruid in huis en ga aan de slag met ijzerdraad en een voorgevormde takkenkrans. Werk je kerststuk af met gouden belletjes: ‘Jingle bells, jingle bells, jingle al the wayyy!’. (Voor de minder handige harry’s onder ons is er altijd nog het tuincentrum als back-upplan.)

3.Een bonte feesttafel

Ook je gasten kan je bloemen schenken – een hele avond lang. Dos je feesttafel uit met kleurrijke vaasjes en bloemen in alle vormen en formaten. Alles kan, zolang je gezelschap er maar vrolijk van wordt.

Tip: Mix en match fijne fresia’s en takjes groen met klassieke rozen, fiere lelies en bonte amaryllisbloemen. Gebruik vintage borden voor een boho-look of hou het strak en modern met gouden accenten.

Zo geef je kleur aan je feesttafel →

4.Een bloem als accessoire

Niets zegt meer feest dan een bloem op zijn pak of een blikvanger in haar haar. Doe eens origineel en geef je gastvrouw of -heer een bloemenaccessoire cadeau. Wedden dat ze er helemaal van opfleuren?

Tip: Kies een bloem die tegen een stootje kan. Vraag je bloemist welk exemplaar geschikt is als broche (niet te zwaar, niet te frêle) en meegaat tot diep in de nacht. Roosjes, vlinderorchideeën en eucalyptus kunnen, maar je bloemist heeft misschien nog iets speciaals achter de hand …

5.Een bloemstukje voor de (schoon)mama

Of je het nu weet of niet, mama’s hebben een zwak voor zachte anemonen en felle chrysanten. Wil jij een perfecte eerste indruk maken of het jaar afsluiten met een knal, geef ze dan een bloemstuk met hun lievelingsbloemen cadeau. Iets dat ze duidelijk zichtbaar op de kast kunnen neerpoten. ‘Kijk ‘ns. Ja, mooi, hè. Dat heb ik van mijn (schoon)zoon gekregen!’

Tip: Haal een bloemstukje bij het tuincentrum of je buurtbloemist, of steek haar favoriete bloemen zelf in een knappe vaas. Werk je pronkstuk af met lange grassen en twijgen en bind er een gouden strik om als cadeauverpakking.

Zelf een boeket schikken →
Chrysanten schikken in een boeket  →

Welke bloemen schenk jij met eindejaar? Hier heb je nog een handvol tips om je eigen attenties en creaties zo lang mogelijk te bewaren.