U bent hier

21 maart

Pluk de dag in de tuin

Maart, en het tuinseizoen is geopend!

Voel je je groene vingers ook harder kriebelen naarmate die magische datum van 21 maart nadert? Begrijpelijk, want er kan en moet al veel gebeuren in de tuin tijdens de eerste lentemaanden. Maak dus een lijstje van wat je nodig hebt aan planten, gereedschap en ander tuinmateriaal en rep je naar het tuincentrum. 

Pluk de dag in de tuin

 

Potten en bakken

Heb je nog genoeg lege potten en bakken om te vullen, dan kun je deze afdeling overslaan. Ben je aan iets nieuws toe, dan helpen deze tips vast bij het kiezen uit het enorme aanbod aan materialen.

•  Terracotta bloempotten zijn vorstbestendig als ze op een voldoende hoge temperatuur werden gebakken. Meestal is dat het geval voor de duurdere potten. Vraag er even naar in het tuincentrum.

• Potten en bakken van kunststof of glasvezel zijn licht (en dus makkelijk te verplaatsen of op te tillen), breken niet en zijn vorstbestendig. Staan ze op een winderige plek, leg er dan eventueel onderin wat stenen in om wegwaaien te voorkomen.

• In kunststof potten verdampt het water minder snel dan in terracotta potten. De planten drogen dus iets minder snel uit. Keerzijde van de medaille: overtollig water blijft er langer in staan. Zorg daarom altijd voor drainage (via gaatjes in de bodem of een laagje kiezels).

• Betonnen potten hebben een heel eigentijdse uitstraling, zijn stevig en weersbestendig. In de winter kunnen ze wel barsten.

En dan de potgrond

Het succes van je bloembakbeplanting valt of staat met een goede start: de juiste potgrond.  In je tuincentrum vind je heel wat speciale potgrondmengsels voor allerlei soorten planten. Vul je je bakken met eenjarigen, kies dan voor potgrond voor geraniums en andere bloeiende planten.  Kwaliteitspotgrond bevat meststoffen voor een periode variërend van 6 weken tot 9 maanden. Als die grond ook nog langer water vasthoudt, o.a. door het toevoegen van kokosvezels, is dat mooi meegenomen.

Tip:  hoe lichter de zak, hoe luchtiger de grond (bij een gelijk gewicht wel te verstaan).

De planten

Einde maart heb je best al wat keuze aan bloeiende planten voor potten en bakken. Bollen-op-potnarcissen, hyacinten, tulpen – kun je nog altijd planten. Ze hebben het ‘voordeel’ dat ze nu niet heel lang meer bloeien, en dus tijdig plaats maken voor de lang bloeiende eenjarigen. En na de bloei kun je ze gewoon in de tuin kwijt.

Viooltjes zijn in maart, als de kans op vorst nog niet helemaal geweken is, een prima keuze. Met hun bonte kleurencombinaties stralen ze heel veel lente uit, terwijl ze toch tegen mogelijk winterse temperaturen opgewassen zijn.

Onweerstaanbaar zijn de madeliefjes, met hun eenvoudige roze, witte of rode bloempjes.  Ze combineren mooi met andere vroeg bloeiende plantjes en zijn ook niet bang van een beetje vorst.

Sleutelbloemen zijn dé kleurkampioenen bij uitstek: rood, knalgeel, paars, roze, wit, twee- of meerkleurig.  Afhankelijk van je smaak, combineer je de kleuren tot een bonte lenteschikking, of  houd je het rustiger met veel plantjes in één kleur samen in een pot.

Vanaf pakweg half april breidt het assortiment geleidelijk aan uit met andere (eenjarige) potplanten. Petunia, surfinia, geranium, Bacopa, huzarenknoop (Sanvitalia)Vlijtig Liesje, Lobelia maken dan de dienst uit. In principe zou je met het planten van deze soorten moeten wachten tot half mei, als de IJsheiligen het land hebben verlaten.  Maar wie heeft zoveel geduld? Vraag in het tuincentrum na welke planten echt heel kwetsbaar zijn.

Mest en Co

Houd ook even halt in de afdeling meststoffen, mulch en co. Om een goede start te nemen, kunnen zowel sierheesters als fruitbomen, hagen en gazon nu wat extra voeding gebruiken. Koop specifieke mest, want elke plantensoort heeft zo zijn eigen ‘goestinkjes’. Houd je aan de voorgeschreven dosis: meer mest betekent niet noodzakelijk meer bloemen of fruit.

Nadat je grote schoonmaak hebt gehouden in de border  - onkruid wieden, afgestorven stengels en bladeren afknippen – doe je er goed aan de bodem tussen de planten van een mulchlaag te voorzien.  Ook daarvoor is het soms moeilijk kiezen. Ga je voor hout(schors)snippers, lavakorrels, cacaodoppen, grind, compost of stro? Vraag in het tuincentrum naar de voor- en nadelen van de verschillende materialen.

Kijk tot slot ook eens uit naar biologische slakkenkorrels. In april leggen slakken al hun eerste eitjes, zo’n 400  per slak. Het komt er dus op aan dat te verhinderen.

Eerste knipbeurt

Voorzie je ook van een goede snoeischaar, want in maart is er wat dat betreft ook wat werk aan de winkel. Snoei bijvoorbeeld de bolhortensia’s (niet voor het einde van de maand) en zeker ook de rozen, als je dat nog niet begin maart deed. Ook de siergrassen zijn nu aan een knipbeurt toe. Aarzel niet om de schaar er flink in te zetten. Knip ze af tot zo’n 10 cm boven de grond.

Misschien ook op je boodschappenlijstje?

  • Nieuwe tuinhandschoenen
  • zomerbollen zoals gladiolen, dahlia’s, calla (tussen begin april en eind mei planten)
  • plantensteunen en klimhulpjes (nu kun je ze nog gemakkelijk plaatsen)
  • voegenkrabber
  • onkruidsteker (met wieden kun je nooit te vroeg beginnen)
  • tuinschoenen