U bent hier

oktober/november

Pluk de toekomst

Wie vandaag bomen en struiken plant, die plukt er volgend jaar de vruchten van.

Wil jij een vollere tuin dan buur Emile en buurvrouw Loes, dan breng je al maar beter deze herfst een bezoekje aan het dichtstbijzijnde tuincentrum. Want planten die tussen oktober en november de grond in gaan, wortelen zich diep in hun pot of perk voor je winter kan spellen. Zodra de eerste lentezon komt piepen, slurpen de overwinterde rakkers hun takken vol.

Bekijk de deelnemende tuincentra

Plant een fruitboom en pluk de toekomst

4 redenen waarom jij droomt van een volle(re) tuin

Waarom jij meer bomen en struiken in je tuin wil? Simpel: je wordt er vrolijker van, relaxter, gezonder en zelfs rijker.

1. Je wordt er vrolijk van

Met de juiste plantenmix heb jij het hele jaar door kleur rondom je gazon. En zeg nu zelf, wie wordt er nu niet vrolijk van een spatje roze, geel, paars en rood tussen al dat groen?

Deze struiken bloeien in de lente →
Plant een boom met prachtige bloesems →

2. Je komt er tot rust

Groenblijvende bomen en struiken zorgen voor privacy in je tuin. Plant je ze een beetje strategisch, dan hoef jij je geen zorgen meer te maken over de priemende blik van je achter-achter-buurvrouw in je (blote) rug. Bovendien doen ze meteen dienst als geluidsscherm voor de bus, trein, schoolbel en de rest van je bruisende buurt.

Kies een haag die dichtbegroeid blijft →
10 groenblijvende struiken (met bessen!) →

3. Je wordt er gezonder van

Feit: groen verlaagt je stressniveau en je wordt er scherper van, alerter. Dankzij bomen en struiken in je omgeving kan je je beter concentreren en ben je meer op je gemak. Maar de voordelen zijn niet alleen psychologisch, ook je algemene gezondheid vaart er wel bij. Want bomen en struiken ….

  • beschermen je huid tegen de felle zon,
  • brengen verkoeling in de vorm van waterdamp,
  • zetten CO2 om in zuurstof en zorgen zo voor een betere luchtkwaliteit,
  • pikken het fijnstof op dat door je achtertuin dwarrelt,
  • houden de biodiversiteit in stand – de fauna en flora die op hun beurt de bouwstenen leveren voor je voeding, medicijnen, kleren, noem maar op.

Deze 79 bomen zijn goed voor het klimaat →
Verwen de vogels in je tuin →
De gedroomde planten voor bijen →
Bomen en struiken die vlinders aantrekken →

4. Je wordt er rijker van

Een volle tuin levert de meest waardevolle momenten op. Denk maar aan een romantische picknick, een (net iets te) competitief spelletje Kubb of die ontelbare partijtjes verstoppertje toen je zelf kind was. Plant je dan ook nog ‘ns fruitbomen en -struiken, dan pluk je daar – zowel letterlijk als figuurlijk – een leven lang de vruchten van. En omdat jij niet de enige bent die droomt van een volle tuin, doen je bomen en struiken de waarde van je huis stijgen.

Help, keuzestress: fruitbomen →
Welke romantische treurboom past in jouw tuin? →

Klaar om de toekomst te plukken in je tuin? Breng dit najaar een bezoekje aan het tuincentrum en ga de slag met onze tips.