U bent hier

Klaproos

Papaver sp.

Basisinfo

 • perkplant perkplant
 • Zon zon
 • Bladeren

  groen, meestal behaard en diep gelobd

   

 • Bloemen

  komvormige bloemen met donker hart

 • Water droog, normaal
 • Hoogte 70 cm - 1 m

Uitzicht

Papaver sp. zijn bloeiende planten die tegenwoordig een verspreidingsgebied over vrijwel de hele aarde kennen. Hier bij ons komen vijf soorten in de vrije natuur voor. In de natuur bloeit de klaproos op ruderale plaatsen, op open zanderige, redelijk voedselrijke terreinen, spoorbermen, kanten van wegen en op verstoorde plaatsen.

Het zijn prachtige bloeiers met komvormige bloemen met een donker hart. De bladeren zijn groen, behaard en diep gelobd. Na de bloei verschijnen de doosvruchten met talrijke zaden. De zaden van slaapbol, Papaver somniferum, worden gebruikt als maanzaad op broodjes, cakes en tal van andere gerechten.

klaproos

Klaproos, waar planten

Klaprozen staan graag in de zon en groeien op vrijwel elke goed doorlatende tuingrond. De planten verkiezen een eerder droge standplaats.
Plantdichtheid: 10 - 12 per m²

papaver

Verzorging

Klaprozen zaaien zich makkelijk uit, daarom eventueel de zaaddozen tijdig verwijderen.

Dit wist je nog niet:

Wanneer het regenachtig weer is 'klapt' de bloem dicht. Vandaar de naam klaproos.

De klaproos is een belangrijk symbool uit de eerste wereldoorlog. Op de vervuilde, door granaten en bommen omgewoelde akkers verschenen de bloemen massaal. De mensen dachten dat de klaprozen bloeiden op de plaatsen waar soldaten gesneuveld waren. Ondertussen is gekend dat de zaden van de klaproos wel 50 jaar lang kiemkrachtig zijn. Dit wil zeggen dat wanneer de bodem omgewoeld wordt en de zaden aan het oppervlak komen, de zaden spontaan beginnen te kiemen tot wel 50 jaar na de zaadzetting.