U bent hier

Lelie

Lilium sp.

Basisinfo

  • Kamerplant Kamerplant
  • Zon halfschaduw
  • Hoogte 30 - 70 cm

Uitzicht

Lelie als kamerplant is een bol-op-pot product dat jaarrond verkrijgbaar is in een groot kleurenscala. Het assortiment ontwikkelt zich steeds verder door allerlei kruisingen, waardoor er nog meer kleuren ontstaan.

Bij potlelies wordt vooral gelet op de compactheid van de plant en de bloeitijd, om die reden verschilt de potplant steeds meer van de snijbloem. Voor de kamerplant geldt: hoe groter de bolmaat en hoe meer bollen per pot, hoe zwaarder en mooier het resultaat per plant is.

 

lelie
lelie

Verzorging

Zet de lelie op een plaatsje in huis met veel licht, maar niet in het directe zonlicht. Zorg ervoor dat de bodem steeds licht vochtig is. In de zomermaanden kan je de lelie buiten op het terras zetten. Uitgebloeide bloemen kan je afknippen, zo bloeien de andere bloemen mooier en langer.

Een boeket lelies verzorg je met de volgende tips: vul een vaas met kraanwater op kamertemperatuur en voeg snijbloemenvoedsel toe. Snij de bloemstelen 3 tot 5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen en vul regelmatig het water bij. Zet je boeket niet in de tocht, in de volle zon, bij de verwarming of bij een fruitschaal.

Dit wist je nog niet:

Symbool van het Franse koningshuis, elegant en intrigerend: Lelie is het soort plant waar legendes om worden gesponnen, omdat ze mooi en mysterieus zijn, en vreugde brengen. Zoals de Chinezen zeggen: ‘Als je twee broden hebt, verkoop er dan één en koop een lelie.’