U bent hier

De vleesetende plant

Een vleesetende plant, dat bestaat echt. Met hun kleurrijke en ongewone uiterlijk vangen ze insecten en spinnetjes, niet bepaald alledaags.

Vleesetende planten houden je huis insectvrij

vleeseters

De bekendste soorten vleesetende planten zijn Dionaea muscipula, Sarracenia, Drosera en Nepenthes. Ze lokken insecten met hun geur en kleur, vangen en verteren. Dat vangen doen ze allemaal op hun eigen manier. Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtklappen. Bij de Drosera blijft de prooi kleven aan de tentakels in de bladeren. Ook ingenieus: de bladeren van Sarracenia hebben een bekervorm waarin insecten gevangen worden. Nepenthes gebruikt ook bekers die aan de bladuiteinden hangen. In het wild komt de vleesetende plant in gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. Vleesetende planten zijn inmiddels nogal zeldzaam.

Welke plek verkiest deze kamerplant?

vleeseters

De meeste soorten vleesetende planten houden van volle zon en natte voeten. Zet ze tijdens de groei gerust in zure potgrond in een grote schaal met een paar centimeter water. Klappen de vangbladeren van de Dionaea of de venusvliegenvanger maar langzaam dicht? Zet de plant dan iets meer in het zonlicht.

Vleesetende planten water geven?

vleeseters

Regenwater is favoriet, maar gedestilleerd water of zacht kraanwater lust een vleesetende plant ook. Liever geen hard water, want door ophoping van zouten in de grond rotten de wortels rotten van de vleesetende plant.

Verzorging vleesetende planten?

vleeseters

Plantenvoeding hebben ze niet nodig, ze vangen ten slotte hun eigen maaltijd. Verwijder wel de dode bruine blaadjes en kelken, deze zijn namelijk favoriet bij schimmels. In de winter zijn er minder insecten in huis, je zal zien dat de vallen van de vleesetende plant verdorren, maar in de lente opnieuw verschijnen, klaar voor actie!

Leuk om te weten over de vleesetende plant

vleeseters

Een vleesetende plant bijt niet.
Verpot vleesetende planten elke een of twee jaar in grove turf, het liefste in het voorjaar.
Leuk maar niet slim: de val van vleesetende planten met je vinger dicht laten slaan. Dit kost de plant veel energie en hij krijgt er geen maaltijd voor terug. Een val kan ongeveer zes keer dichtklappen voor hij afsterft.
In The Little Shop of Horrors, een film uit 1960 met Jack Nicholson in zijn eerste filmrol, creëert een bloemist een nieuwe bloem die kan praten. Eén klein nadeel: de bloem lust alleen mensenvlees…

Geef vleesetende planten geen stukjes vlees, want hier gaan de vallen van rotten. Je kunt de plant wel voeren met levende insecten.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl