Overslaan en naar de inhoud gaan

Spathiphyllum

De Spathiphyllum - ook wel lepelplant in de volksmond - is een statige bloem met prachtige witte bloemen. Geen wonder dat het de lieveling is in heel wat woonkamers! Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar is hier ondertussen volledig ingeburgerd. Volg onze tips en tricks zodat de lepelplant zich volledig thuis voelt en je er lang van kan genieten. 

EĆ©n van de meest geliefde kamerplanten met bloemen

Klein of groot, de diepgroene bladeren van de Spathiphyllum zijn zo flexibel als de benen van een turnkampioen. Stevig en buigzaam. Als de lepelplant - dat is zijn makkelijke Nederlandse naam - een tijdje droog heeft gestaan, liggen zijn bladeren slapjes langs zijn pot omlaag. Krijgt hij dan weer een waterbadje, dan strekt hij binnen een paar uur zijn bladeren weer fier en krachtig de lucht in.

Oorspronkelijk komt de Spathiphyllum uit Venezuela en Colombia, waar hij gevonden werd in tropische regenwouden. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam hij naar Europa, nu is hij Ć©Ć©n van de meest geliefde kamerplanten. Onder meer vanwege zijn sneeuwwitte bloemen die tussen de bossige bladeren staan.

De lepelplant haalt vieze stofjes uit de lucht

De bloemen ruiken lekker fris, met deze tropische luchtverfrisser in de kamer heb je geen ander huisparfum meer nodig. Bovendien zuivert de Spathiphyllum de lucht als geen ander. NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft het zelf onderzocht. Verfluchtjes, vieze stofjes van de printer en sigarettenlucht, de lepelplant zuigt ze op en ademt zuurstof uit. Dat is nog eens een mooie ruil: jij geeft hem water, hij helpt jou gezonder te leven.

Hoe een lepelplant verzorgen?

Zet de lepelplant op een plekje in de halfzon. Houd in de zomer de aarde vochtig. In de winter moet je een Spathiphyllum minder water geven. Tijdens de groeiperiode moet je een lepelplant Ć©Ć©n keer per maand bemesten.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl