U bent hier

Phalaenopsis

De Phalaenopsis is een oogstrelende orchidee met ranke stelen, glimmende bladeren en vlinderachtige bloemen. Ze brengt je stijl, klasse en een vleugje Azië.

Orchidee die lijkt op een vlinder

Phalaenopsis in bloei

Phalaenopsis, dat komt van het Griekse ‘phalaina’ (mot) en ‘opsis’ (gelijkend). En inderdaad, de bloemen van de Phalaenopsis lijken op vliegende motvlinders. Daardoor wordt de plant ook wel vlinderorchidee genoemd. De bloemen zijn er in het paars, roze, zalmkleur, wit en geel en hebben vaak een creatief gespikkeld of gestreept patroon.

Orchideeën uit Azië en Australië

De Phalaenopsis heeft behoorlijk wat reiservaring. De plant werd rond 1700 ontdekt in de tropische regenwouden van Azië en Australië en kwam met ontdekkingsreizigers mee naar West-Europa. De orchidee is van nature gewend om te groeien in bomen en op rotsen, maar vermaakt zich ook op jouw vensterbank of bureau.

Hoe Phalaenopsis verzorgen?

Phalaenopsis diverse soorten

Zet de Phalaenopsis op een plaats met voldoende licht, maar vermijd felle zon tussen april en oktober. Als de wortels wit zijn geworden, wil de kamerplant graag een slokje. Dompel de pot eens in de 7 tot 10 dagen ongeveer 10 minuten onder in lauw (regen)water zodat de wortels zich kunnen volzuigen met vocht. En als de verwarming aan staat, kun je de bladeren regelmatig besproeien. Bovendien kun je de kamerplant bemesten met voeding voor orchideeën. Van november tot en met februari een keer per maand, de rest van het jaar twee keer per maand. Daar wordt je Phalaenopsis blij van.

 

Is jouw orchidee uitgebloeid?

Om de plant voor een tweede keer in bloei te brengen, knip je de tak boven het tweede oog (van onderaf geteld) af. Daarna zet je de Phalaenopsis op een koelere plaats neer en na ongeveer 2 maanden zet je de plant weer terug om te genieten van de mooie bloemen. Vergeet niet de plant dan weer regelmatig water te geven.

Leuke weetjes over je orchidee

Phalaenopsis dieppaars
  • Veel orchideeën verspreiden een lichte geur, ze ruiken het sterkst bij zonsopgang.
  • De Phalaenopsis staat symbool voor verbondenheid, vrouwelijkheid, samenwerking, spiritualiteit, elegantie en eigenwaarde en is daarom een perfect cadeau.
  • Phalaenopsis voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C. De minimumtemperatuur voor de plant is 16°C.
  • Wist je dat de Nederlandse schoenenontwerper Jan Jansen een Orchid Shoe heeft ontworpen, gebaseerd op de vormen van de orchidee?
  • Niet zo veel ruimte? Er zijn steeds meer kleine Phalaenopsis verkrijgbaar.
  • Zelfs de wortels van de Phalaenopsis zijn het bekijken waard, een glazen plantenpot is dus een goed idee.
  • Phalaenopsis wordt door veel mensen als dé orchidee gezien. Alle Phalaenopsis zijn inderdaad orchideeën, maar niet alle orchideeën zijn Phalaenopsis. Andere orchideeën zijn bijvoorbeeld Cambria, Dendrobium, Oncidium en Vanda.
  • Phalaenopsis was een van de eerste tropische bloemen die verschenen in Victoriaanse bloemencollecties.
  • Voor de kust van Taiwan ligt Orchid Island, genoemd naar de Phalaenopsis die er rijkelijk bloeit.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl