Overslaan en naar de inhoud gaan

DIY: een gesloten terrarium maken in 6 stappen

Niets zo trendy als een gesloten terrarium of flessentuintje, i.e. een ecosysteem in een fles met miniplantjes. En in 6 makkelijke stappen kan je je eigen terrarium maken.

Gesloten terrarium of flessentuintje

Flessentuintjes waren in de jaren ā€™60 en ā€™70 van vorige eeuw een echte hype en zijn helemaal teug van weggeweest. Niet verwonderlijk: ze zijn heel decoratief en vragen weinig of geen verzorging. Voorwaarde is wel dat je de planten een goede start geeft.

Van zodra je de fles hebt ingericht, blijven luchtvochtigheid en temperatuur redelijk constant en zijn de planten ook beschermd tegen vervuiling van buitenaf. Het gesloten terrarium vormt zo zijn eigen mini-ecosysteem.

Dit heb je nodig voor jouw terrarium

  • een perfect schone fles die goed kan worden afgesloten met een stop van glas, kurk of metaal
  • kleine steentjes, keien, grind of decoratiestenen voor planten
  • actieve koolstof (in de dierenspeciaalzaak bij aquariumbenodigdheden) of verbrokkelde houtskool
  • potgrond voor kamerplanten
  • een vel mos
  • mini plantjes, bij voorkeur soorten die van een vochtige omgeving houden en goed gedijen bij een temperatuur tussen 16 en 25Ā° C
  • eventueel een trechter, kunststof buis, schepje en vork (bv. wegwerpbestek)

Zo maak je je eigen mini-ecosysteem

1.  Spoel grind, steentjes of keien schoon onder stromend water, laat goed uitlekken en helemaal drogen. Doe een laag steentjes van Ā± 3 cm dik op de bodem van de fles. Dit is de drainagelaag die voorkomt dat de planten met hun wortels in het water staan. Om de binnenkant van de fles schoon te houden, kun je een buis tot op de bodem zetten en de steentjes daardoor naar beneden laten glijden.

2. Leg in het midden van de drainagelaag een cirkel van koolstof of houtskool. Die houdt de grond schoon en de planten gezond.

3. Breng daarna een dikke laag (Ā± 5 cm) potgrond. Gebruik daarvoor ook de buis of doe het met je handen als de hals van de fles groot genoeg is.

4. Haal de mini plantjes uit de plastic potjes en schud er voorzichtig de droge, losse aarde af.  Zet de plantjes in de laag potgrond in de fles.  Begin met het kleinste plantje en eindig met het grootste. Duw de aarde rondom goed aan.

5. Leg tot slot een laagje mos op de potgrond rond de plantjes en giet wat regenwater in de fles.

6. Zet de fles op de gekozen plek en laat ze minstens een week open staan.  Leg daarna de stop gedurende een week half op de flesopening.  Sluit daarna de fles. Vormt er zich te veel condens, dan kun je de fles af en toe een dagje open zetten. Na verloop van tijd zal dat niet meer nodig zijn.

Extra tips voor het maken van een gesloten terrarium

  • Zet niet te veel plantjes in de fles (2 tot 3 stuks volstaan meestal) en plant ze ook niet te dicht bij elkaar.
  • Planten die niet te snel groeien en niet te groot worden, zijn het meest geschikt.
  • Kies voor je eerste terrarium een fles met een halsopening waar je hand door kan.
  • Voor een terrarium voor planten met smalle halsopening heb je extra gereedschap nodig. Met wegwerpbestek dat je stevig aan een bamboestokje plakt kun je plantgaatjes maken in de potgrond en de plantjes ook leiden. Met een kurk of heel klein houtblokje aan een stokje geplakt kun je de potgrond aanstampen.
  • Zet het gesloten terrarium niet in direct zonlicht; glas kan het zonlicht versterken zodat de planten een verhoogd risico hebben om te verbranden.

Naast een gesloten terrarium kan je ook een open terrarium maken. Ook dat vraagt weinig werk en kan je makkelijk zelf maken. Veel plezier!