U bent hier

Dracaena of drakenbloedboom: schrikwekkend mooi

De Dracaena, ook wel gekend als de drakenbloedboom, is een populaire kamerplant. En met reden! De Dracaena kan tegen een stootje en is daarom makkelijk te verzorgen. In dit artikel vertellen we je alles over deze speciale kamerplant, welke soorten Dracaena er zijn en hoe je een Dracaena moet verzorgen.  

Welke Dracaenasoorten zijn er?

Dracaena

De meeste Dracaena-soorten komen voor in Afrika, maar ook in Zuid-Azië en Midden-Amerika vinden we varianten van de drakenbloedboom. En ook in andere landen zoals België zijn ze te koop. Puntig gevormd, soms wat ronder, groen, groen met geel, groen met rood, roze: er is altijd wel een Dracaena die bij je past. Hieronder geven we enkele van onze favorieten mee.

  • Dracaena marginata: dit is wellicht de oudste en meest bekende soort. Deze Dracaena heeft spitse bladeren met een rood randje. Deze soort heeft vaak drie takken. De hoogste ervan wordt 90 centimeter. Ideaal als je geen hele grote plant in huis wil!  
  • Dracaena fragrans ‘massangeana’: deze soort heeft een mooie, houten stam en zwaardvormige bladeren
  • Dracaena deremenis: deze ziet er wat anders uit met die speciale, witte strepen op zijn bladeren. Een blikvanger in je huis!  

Hoe moet je een Dracaena verzorgen?

Deze diva met flamboyante look lijkt op het eerste zicht misschien moeilijk te temmen, maar niets is minder waar. Hieronder vertellen we jou waar deze plant het liefst staat, hoeveel water je moet geven en hoe je hem moet snoeien.

De juiste plek voor een Dracaena

Een Dracaena houdt van licht. Zet deze kamerplant dus op een plek met voldoende licht en ze beloont jou met haar prachtige bladeren.

Water geven

Geef regelmatig water, maar niet te veel. Voorkom natte wortels. Benevel af en toe met een plantenspuit.

Snoeien

Je kan de Dracaena makkelijk snoeien met een snoeischaar. Knip hierbij de koppen van de plant af. De Dracaena zal daarna groeien onder het afgeknipte stuk. Snoeien doe je het best in de winter zodat de kamerplant in de lente weer goed kan groeien.

Opgepast! Bij het snoeien kan er sap vrijkomen dat kan irriteren. Was dus altijd goed je handen.

 

Dracaena