Overslaan en naar de inhoud gaan

Anthurium

De Anthurium is een exotische kamerplant met glimmende bladeren en opvallend gekleurd schutblad. Zijn veelzijdige look past zowel in een klassiek als een modern interieur.

Een flamboyante flamingoplant

De Anthurium staat terecht al jaren hoog op verlanglijstjes. Je kent hem misschien ook wel als flamingoplant. Deze geliefde kamerplant maakt met zijn glimmende groene blad, gekleurde schutbladeren en vrolijke kolf echt een statement. Een witte Anthurium zorgt voor een serene look, terwijl felgekleurde soorten een levendige uitstraling hebben. De binnenplant pas in elk interieur, wat hem een reputatie geeft als cadeauplant. Je ziet de Anthurium meestal in het rood, maar je vindt hem ook in het roze, paars, oranje, geel, wit of groen.

Kamerplant uit de tropische regenwouden

In 1857 vond de Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer de eerste soort Anthurium, genaamd Anthurium scherzerianum. De tweede werd door Eduard Francois Andre ontdekt tijdens een expeditie in 1876 in het Andesgebergte in Colombia en Ecuador. Hij vernoemde deze plant ook naar zichzelf: Anthurium andreanum. Ondertussen kennen we meer dan 500 soorten Anthuriums.

Waar zet je de Anthurium het best?

De Anthurium houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht.

Hoe vaak moet je de Anthurium water geven?

Geef één tot twee keer per week wat lauw water. De potkluit mag niet helemaal droog zijn, maar moet vochtig blijven. Als de plant te nat staat, is de grond zwart in plaats van bruin en giet je beter wat minder.

Hoe moet je de Anthurium verzorgen?

De flamingoplant vindt het prettig om af en toe besproeid te worden. De Anthurium geeft nieuwe bloemen en bladeren nadat de oude bladeren en bloemen verkleuren. Gele bladeren en verdorde bloemen kun je dan weghalen. Glimt het blad mooi? Dan is hij helemaal tevreden.

Leuk om te weten over de Anthurium

  • De Anthurium doet het als snijbloem ook heel goed in (bruids)boeketten.
  • Het gekleurde schutblad van de Anthurium wordt vaak ten onrechte aangezien voor de bloem. De echte bloemetjes van de plant groeien op de kolf en bestaan uit kleine bobbeltjes.
  • De naam Anthurium stamt uit het Grieks. Anthos betekent “bloei” en oura “staart”. Deze benaming dankt zij aan haar bijzondere bloeiwijze.
  • Anthuriums kwamen in de negentiende eeuw in de mode als binnenplant, mede door hun opvallende uitstraling.
  • Sommige Anthuriumsoorten worden volgens traditie gebruikt in medicijnen of om tabak te parfumeren.
  • De Anthurium behoort tot de familie van de Araceae, ofwel de aronskelkachtigen. Tot die familie behoren ook onder andere de Calla en de Dieffenbachia.