Overslaan en naar de inhoud gaan

6 voorjaarsbollen op pot die de lente in huis halen

Hartje winter haal je in een handomdraai én voor een prikje de lente in huis met voorjaarsbollen op pot. Vanaf januari staan ze in tuincentra, bloemenzaken en op de markt volop te lonken. In je woonkamer fleuren deze bloembollen in een mum van tijd je huis op.

Wat zijn bollen-op-pot?

Bollen-op-pot zijn voorjaarsbollen waarmee een trucje is uitgehaald. De bloembollen worden eerst aan een kunstmatige winter onderworpen; ze hebben namelijk die koude periode nodig om tot bloei te komen, net zoals de bollen die je in de tuin plant. Daarna worden ze nog een tweede keer voor de gek gehouden. Door middel van licht en warmte laten de kwekers de bloembollen geloven dat het al lente is. Daardoor laten ze al bij het begin van de winter hun groene neuzen zien, en gaan ze niet veel later bloeien.

Wanneer kan je deze bollen kopen?

Deze voorgetrokken of geprepareerde bloembollen kopen kan vaak al vanaf december. Het grootste aanbod is er in de maanden januari tot en met maart.

Waar kan je deze bloembollen planten?

Bollen-op-pot kan je zowel binnen als buiten planten. Op het terras of het balkon zal het iets langer duren voor ze hun bloemen tonen, maar je hebt er ook langer plezier van. Binnen bloeien ze snel maar korter.

Instant lente met deze bloembollen

Blauwe druif of druifhyacint

  • Opvallend: de naam is wat misleidend, want Muscari  bloeit niet alleen blauw. Er zijn ook cultivars met witte (o.a.White Magic), en zelfs met roze (o.a. Pink Sunrise) bloempjes.

  • Binnen de familie onderscheiden we twee soorten: bij Muscari armeniacum komen de bloempjes van onder naar boven open, bij Muscari latifolium  gebeurt dat in omgekeerde richting.  

Wat na de bloei?

Plant de bolletjes (met het blad) uit in de tuin, op een plekje in zon of halfschaduw. Onder bomen of struiken doen blauwe druifjes het ook goed: de bloempjes zijn het blad aan de bomen namelijk net voor, zodat ze licht genoeg kunnen vangen.

Hyacint

  • De geurkampioen onder de voorjaarsbloeiende bollen op pot
  • Deze bollen bloeien in veel kleuren; blauw, paars, rood, roze, geel, oranje en wit
  • Elke bloemtros bestaat uit tientallen aparte bloempjes
  • Valt jouw hyacint om door de zwaarte van de bloemen? Zet er dan een stokje bij om ze te ondersteunen.

Wat na de bloei?

Plant de bollen uit in de tuin en laat het loof afsterven.  Vind je dat slordig? Leg er dan een knoop in of maak er een vlechtje van. Opgelet: succes is bij de hyacint niet gegarandeerd!

Narcis

  • De narcis is de lentebloem bij uitstek
  • Er zijn wel 88 verschillende soorten - met dubbele of enkele bloemen, eenkleurig geel of met oranje trompet, met bloemen in trosjes…
  • De soorten die op pot worden verkocht, zijn meestal de kleinbloemige zoals Tête-à-tête, Jetfire of Topolino, en de heerlijk geurende trosnarcisjes Bridal Crown en Paperwhite. 
  • Knip bij de uitgebloeide bloemen altijd af zodat alle energie naar de bol gaat.

Wat na de bloei?

Laat het blad eerst afsterven en plant ze daarna uit in de tuin.  Of zet ze, als je er de plaats voor hebt, mét de potjes in de tuin en geef ze maar heel af en toe water. Zie je volgend jaar groene neuzen verschijnen, haal ze dan weer naar binnen. Uitzondering: Paperwhite overleeft onze winters buiten niet; het is een echte binnenbol.

Kievitsbloem of kievitseitje (Fritillaria meleagris)

  • De hangende bloemhoofdjes hebben een purper/wit dambordpatroon
  • Als ze nog gesloten zijn, lijken ze verdacht veel op kievitseitjes.
  • In de tuin of in het wild bloeien ze als de kieviten in april/mei uit hun winterkwartier komen
  • De kievitsbloem wordt zo’n 25 cm hoog.

Wat na de bloei?

Plant de bolletjes uit in de tuin op een licht beschaduwde plaats en in een vochtige bodem.

Krokus

De krokus behoort tot dezelfde familie als de dwergiris

  • Krokussen bestaan in verschillende, prachtige kleuren: blauwpaars, wit, rozig, lila, lila-wit gestreept, geel (vaak de vroegste)… De stamper en meeldraden die bij de krokus zorgen voor het gele accentje.
  • Net als de dwergiris komt de krokus pas goed tot haar recht in vrij grote groepen.

Wat na de bloei?

Plant de knolletjes uit in de tuin in goed doorlatende grond. Een zonnige plek is een absolute must. Zonder of met te weinig zon gaan de bloempjes niet open. Hommels en bijen, die dol zijn op het stuifmeel, zullen je dankbaar zijn.

Dwergiris (Iris reticulata)

  • Een Dwergiris wordt maximaal 20 cm maar trekt alle aandacht naar zich toe door haar opvallende bloeikleur
  • De bloemen variëren in kleur van paars tot heel lichtblauw, met alle tinten blauw daar tussenin, en ze hebben ook allemaal een fijn geel accentje.

Wat na de bloei?

Plant de bollen uit in de tuin, op een zonnige plek en in goed gedraineerde grond. Omdat het blad pas dan uitgroeit tot stijve, smalle priemen, is een plekje tussen planten met groter blad aan te raden.

Tulpen

  • Hét symbool van de lente
  • Weinig bloemen kennen zo veel kleuren en bloeiwijzen: enkel en dubbel, gefranjerd, bolrond of slank,  klein en gedrongen zoals de botanische – zeg maar wilde – tulpjes, of op lange, rechte stelen… 
  • De echt bijzondere of zeldzame soorten zal je niet als bol-op-pot vinden, maar ook zonder die buitenbeentjes is de keuze al moeilijk genoeg.

Wat na de bloei?

Zet de bollen mét het blad in een pot in de tuin en wacht af. Het lukt maar zelden om tulpen een volgend seizoen weer in bloei te krijgen. Gebeurt het toch, dan heb je een pot vol prachtige tulpen. Lukt het niet, dan zitten blad en bol niet in de weg van andere planten.