Overslaan en naar de inhoud gaan

5x de beste planten voor in de badkamer

Planten in de badkamer, het is al een tijdje een hit bij de trendsetters. En ook jij doet er goed aan om voortaan een plant in je badkamer te zetten. Ze houden de ruimte fris en fleurig en door de hoge vochtigheidsgraad gaat de badkamer ook nog eens heerlijk ruiken.

Hoe meer planten, hoe beter. Met die gedachte in het achterhoofd zet je een plant in elke ruimte. Dat doe je niet enkel omdat planten er mooi uitzien. Ze hebben ook tal van voordelen. De woonkamer is de ruimte waar je het meeste tijd besteedt en, zeg nu zelf, zonder planten zou die ruimte niet zo gezellig zijn. Planten in de slaapkamer zuiveren dan weer de lucht en kunnen jouw nachtrust verbeteren.

Planten in de badkamer houden de kamer in huis extra fris. Omdat de badkamer vochtiger is dan andere ruimtes zullen de planten heerlijk ruiken. Je kan het vergelijken met het binnenwandelen van een serre. 

Door de hoge vochtigheidsgraad zijn planten die in een vochtige omgeving groeien ideaal voor in de badkamer. Het is wel belangrijk dat er een raam in de badkamer is want planten hebben licht nodig om lange tijd te overleven. Als je in de winter de badkamer verlucht door het raam open te zetten, verplaats je best even jouw plant. Die kan immers niet goed tegen koude lucht.

Deze vijf planten doen het goed in de badkamer.

Aloƫ

Aloƫ komt uit Afrika en is op het hele continent Ʃn op het Arabische schiereiland te vinden. Het verbaast dus niet dat ze in warme omstandigheden kan overleven. Een ideale plant voor in de badkamer, waar het net een tikkeltje warmer is dan in de rest van het huis.

Hoe moet je een aloƫ verzorgen?

De Aloƫ is een makkelijke plant om te onderhouden: ƩƩn keer in de twee weken water geven volstaat. Opgelet: deze plant houdt niet van natte voetjes. Zorg ervoor dat de grond wat opdroogt tussen de gietbeurten.

Deze kamerplant zet je liefst zo dicht mogelijk bij het raam want ze houdt van zonlicht.

Varens

De varens zijn een veelzijdige familie. De kleur van de bladeren varieert van zilvergrijs, lichtgroen, roodachtig, diep donkergroen, tot brons. Voor ieder wat wils! Varens zijn bovendien efficiƫnte planten: door hun absorptie- en zuiveringsvermogen kunnen ze zelfs schadelijke stoffen in onderhoudsproducten elimineren.

Hoe moet je een varen verzorgen?

Laat de kluit van deze kamerplant niet uitdrogen. Geef ze dus regelmatig water. Opgelet, geef geen water in het hart van de plant. Besproei ze met een plantenspuit en geef wekelijks voeding.

Image
Varens

Orchidee

Weinig planten zijn zo mooi en sierlijk als de orchidee. Deze plant heeft wel de reputatie van een ā€œmoeilijk kindā€. Bij sommige plantenbaasjes floreert hij, bij andere verwelkt hij snel. Behoor jij tot de laatste categorie? Zet jouw orchidee dan eens in de badkamer. Door de hoge vochtigheidsgraad in de badkamer kunnen de knoppen niet uitdrogen.

Hoe moet je een orchidee verzorgen?

Eens in de 10-14 dagen de kluit een half uurtje onder water met orchideeƫnvoeding laten staan, is voldoende. Daarna laat je de plant goed. Uitgebloeide bloemen pluk je weg.

Sanseveria

De Vrouwentong, ook gekend als Sanseveria, is een onverwoestbare krachtpatser die oorspronkelijk afkomstig is uit de woestijn. Deze plant is haast niet dood te krijgen want hij doet het goed in erg droge en warme omgeving.

Hoe moet je een sanseveria verzorgen?

Aan de Sanseveria heb je geen werk. Deze kamerplant overleeft op weinig water. Zorg ervoor dat de aarde goed opdroogt tussen gietbeurten. De Sanseveria zet je in het licht maar niet in de volle zon dus best niet tegen het raam.Ā 

Lepelplant

Oorspronkelijk komt de lepelplant (Spathiphyllum) uit Venezuela en Colombia. Daar werd hij gevonden in tropische regenwouden. Die vochtige, warme omgeving van een tropisch regenwoud benader je het dichtst in de badkamer waar deze plant dan ook floreert.

Hoe moet je een lepelplant verzorgen?

In de zomer houd je de aarde vochtig. In de winter heeft een Spathiphyllum minder water nodig. Bovendien weet je precies wanneer hij dringend water nodig heeft: als hij al een tijdje droog staat, liggen zijn bladeren slapjes langs zijn pot. Geef je hem wat water, dan zullen zijn bladeren weer fier en krachtig de lucht ingaan.