Overslaan en naar de inhoud gaan

Judasboom

Cercis siliquastrum

De judasboom is een kleine loofboom die ook gekweekt kan worden als struik. Hij groeit uit tot een hoogte van 6 tot 10 m. De kroon bestaat uit breed afstaande takken met sterk vertakte, roodbruine twijgen.

Het blad is hartvormig met een glanzende, groene kleur bovenaan en een lichtblauw-groene kleur onderaan. Voor het uitlopen van de bladeren verschijnt in april de roze bloei in bundels op de kale takken en de stam. Hierdoor wordt de judasboom een naaktbloeier genoemd.

Na de bloei komen de groene, later rood/bruine, peulen die tot 10 cm lang zijn. De peulvruchten kunnen lange tijd verdroogd aan de boom blijven hangen. De bloemen, bloemknoppen en groene peulen zijn eetbaar.

Eigenschappen

Type
boom
Grootte
1000
Bladeren
lichtgroen, glanzend, hartvormig
Wanneer planten
maart
-
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
juni-juli, dode takken verwijderen en vormsnoei
Bloem
roze bloei in bundels op kale takken en stam
 

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De judasboom groeit het best op een beschutte, zonnige plaats. Hij verkiest een kalkrijke, goed doorlatende, vochtige bodem. Hij doet het goed op leem-, klei-, maar ook op een vruchtbare (met compost verrijkte) zandgrond. Er kan ook gekozen worden om de boom aan te planten als leiboom tegen een zuidmuur. Zorg wel dat de judasboom bij aanplant op de gekozen plaats kan blijven staan. Hij vormt namelijk een lange penwortel, die het vrijwel onmogelijk maakt om de boom uit te graven en te verplaatsen.

Onderhoud

De judasboom heeft de neiging om scheuten dicht op elkaar te laten groeien, dit moet vermeden worden om rotting te vermijden op die plaatsen. In juni-juli dode takken verwijderen en vormsnoei toepassen.

Dit wist je nog niet:

De bloemen hebben een zoetzure smaak en kunnen gebruikt worden in salades. De bloemknoppen kunnen ingelegd worden in zuur als kapertjes. Ook zijn de groene peulen eetbaar en al deze delen van de judasboom zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten!

Op de wortels van de judasboom zijn kleine wortelknobbeltjes te vinden. Hierin leven Rhizobium bacteriën die samenwerken met de boom. Zij fixeren het levensnoodzakelijke stikstof uit de lucht en geven dit door aan de wortels van de boom. In ruil daarvoor geeft de judasboom suikers, die hij met fotosynthese in de blaadjes produceert, aan de kleine bacterie-helpers.

De naam van de boom komt verder uit bijbelse verhalen, Judas zou zich aan deze boom opgehangen hebben.

Afbeelding