U bent hier

Ijzerhard

Verbena bonariensis

Basisinfo

  • vaste plant vaste plant
  • Zon zon
  • Bladeren

    groen, samengesteld, variëren per soort qua vorm

  • Bloemen

    buisvormig, in trossen, afzonderlijke bloemen

  • Bloeiperiode augustus - oktober
  • Hoogte 45 cm - 1.8 m

Uitzicht

Ijzerhard groeit tot zeer hoog en is langbloeiend. Hij zaait zich makkelijk uit en heeft een uitstoelende tot opgaande groeiwijze. De groene bladeren groeien tegenover elkaar en zijn steeds samengesteld.

Afhankelijk van de soort variëren ze qua vorm. De bloemen zijn gegroepeerd in trossen met buisvormige, uitwaaierende afzonderlijke bloemen. Afhankelijk van de soort zijn de trossen rond of breed. De bloeitijd begint in de zomer tot en met de herfst.

verbena

Ijzerhard, waar planten

Hij overleeft op alle grondsoorten, afhankelijk van de soort heeft hij een frisse droge of vochtige bodem nodig.
Plantafstand: 30 cm

Cultivars (soorten)

Verbena officinalis is de enige inheemse, winterharde soort. Verbena bonariensis is afkomstig uit tropische gebieden en is daarom matig winterhard en gedraagt zich hier meestal als een éénjarige. Hij zaait zich wel makkelijk uit waardoor jaar na jaar weer genoten kan worden van deze plant.

verbena

Verzorging

Winterbescherming is noodzakelijk. Breng voor de winter een dikke mulchlaag aan rond de plantvoet. De mulchlaag kan bestaan uit: stro, bladafval, hakselhout, ... 

Dit wist je nog niet:

Ijzerhard is een mooie bijenplant, d.w.z. dat veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel komen halen.