U bent hier

Hoe kan je buxusmot bestrijden?

Buxusmot kan tijdens de zomermaanden heel wat schade aanrichten in parken, groengebieden maar ook in tuinen. Je kan enkel buxusmot bestrijden als je tijdig ingrijpt. Ontdek hoe je buxusmot herkent en wat je kan doen.

Hoe herken je de buxusmot?

Rups van de buxusmot
Rups van de buxusmot

Als larf

Controleer of er ingesponnen larven (in een cocon) aanwezig zijn op de plant. Deze larven zijn niet actief maar de eerste rupsen verlaten wel al het nest. Zo herken je ze:

 • ze zijn nog geen centimeter groot en zijn te herkennen aan hun zwarte, glanzende kop en groen lichaam met donkerbruine lengtestrepen
 • hun uitwerpselen zijn terug te vinden als kleine korreltjes op de bladeren
 • de schade is beperkt tot het afschrapen van de onderzijde van de buxusbladeren

Als rups

Als de rupsen al wat groter zijn, herken je ze op deze manier:

 • hun lichaam vertoont een patroon van donkere en bleke strepen
 • ze hebben zwarte wratten met een witte omranding en lange, witte haartjes
 • de schade neemt toe: bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes

Als volgroeide rups of buxusmot

Volgroeide rupsen spinnen zich in als cocon om te transformeren tot mot. De buxusmot is ’s nachts actief. Hij is ongeveer 4 cm groot en heeft helderwitte vleugels met een bruine rand.

Als een buxusstruik op enkele dagen kaal gegeten is en er zitten op en tussen de takjes zwarte strontjes, spinseldraden en restjes van vervellen en verpoppenis, dan kan je er zeker van zijn dat de schade veroorzaakt werd door de buxusmot.

Wanneer zijn de planten het meest vatbaar voor de buxusmot?

Buxusmotten zijn actief vanaf maart – april tot oktober. In één jaar gaan drie generaties telkens voor een invasie. Gevolg: drie gevaarlijke periodes: april – mei, juni – juli en eind augustus – september. Controleer in die periodes dus goed op de aanwezigheid van rupsen zodat je snel kan ingrijpen.

buxus
Controleer regelmatig de buxus

Hoe kan je buxusmot bestrijden?

Lees hieronder wat te doen tegen buxusmot:

 • Strooi of stuif bij het begin van de lente basalt- of lavameel over de planten.  Het voedt de planten, maar zet zich ook vast op eventuele larven die daardoor minder beweeglijk zijn.
 • Als er beperkte schade is, is het mogelijk om de rupsen handmatig te verwijderen en grotere aantasting weg te snoeien.
 • bij gevorderde aantasting kan je met een product buxusmot bestrijden. Biologisch krijgt steeds de voorkeur. Spuit het bestrijdingsmiddel tegen buxusmot binnen de struik, controleer de struik na een week en herhaal na 2 à 3 weken. Lees steeds de bijsluiter van het product tegen buxusmot voor het toepassen van de juiste dosis en het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften. Advies nodig? Een tuinaannemer helpt je graag.

Geef hierna je buxus kans tot herstel. Zelfs een totaal kaalgevreten buxus kan hergroeien.

Buxusmot voorkomen: zo kan het

 • Vang motten nog voor ze eitjes kunnen leggen. Zet een nachtvlinderval in je tuin. De motten kunnen erin maar niet meer uit. Een variant hierop is het tussen de planten zetten van een bassin met water en afwasmiddel en daarboven een lampje.
 • Maak je tuin vogelvriendelijk. Vooral grotere vogels lusten de rupsen van de buxusmot. Zo maak je je tuin diervriendelijk

Alles over de buxusmot

Kom alles te weten over de buxusmot en hoe je hem moet bestrijden op http://www.sosbuxusmot.be/