U bent hier

Ooievaarsbek

Geranium sp.

Basisinfo

 • vaste plant vaste plant
 • Zon halfschaduw, zon
 • Bladeren

  groen, lang gesteeld, handvormig tot scherp ingesneden

 • Bloemen

  trossen bloempjes op fijne stelen, vaak geaderd
  wit, blauw, paars, roze

 • Bloeiperiode mei - november
 • Water droog, normaal, vochtig
 • Hoogte 20 - 60 cm

Uitzicht

Geraniums zijn dankbare tuinplanten, ze zijn veelzijdig en duurzaam. Voor vrijwel elke standplaats is er een Geranium-cultivar beschikbaar. De bloei bestaat uit trossen bijna platte tot licht kelkvormige bloempjes op fijne stelen. De bloemen zijn vaak geaderd en de kleuren zijn wit, blauw, paars of roze.

De groene bladeren zijn langgesteeld en afhankelijk van de cultivar heeft ooievaarsbek een handvormige tot scherp ingesneden bladvorm. De vrucht lijkt met wat verbeelding op een ooievaarsbek, daaraan dankt de plant zijn naam.

geranium

Ooievaarsbek, waar planten

Geraniums zijn over het algemeen weinig kieskeurig en doen het goed op bijna alle gronden. Ze verkiezen wel enige zure grond en verdragen droogte zeer goed. Deze planten zijn uitstekend voor perken en rotstuinen, als bodembedekker in grote groepen en kleine groepen onder struiken en bomen.
Plantdichtheid afhankelijk van de soort: 5 - 10 planten per m²

Cultivars (soorten)

De laatste jaren zijn heel wat uitstekende nieuwe cultivars ontwikkeld, voor diverse toepassingen, en in tal van kleurschakeringen. Het zijn alle uitstekende en langbloeiende tuinplanten. 

Geranium endressii, is een klassieker onder de tuingeraniums. Deze zeer makkelijke plant met uitlopers is een goede bodembedekker. Bloeirijk, met frisroze bloemen. Staat bij voorkeur op niet te arme grond, en in de zon; Geranium nodosum is de ideale verwilderingsplant voor schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld onder bomen en struiken. Glimmend groen blad en lilaroze bloempjes tot 30 cm. De plant vormt snel een dicht bladerdek met rijke bloei; Geranium sanguineum 'New Hampshire Purple' is de laagste tuingeranium (10-20 cm), voor een droge en zonnige plek. Met purperroze bloemen;

Geranium 'Brookside' is een uitstekende borderplant met helderblauwe bloemen met wit hartje, tot 50 cm hoog. Bloeit van juni tot oktober; Geranium 'Rozanne' is de beste introductie sinds jaren. Bloeit onafgebroken van mei tot eind november met blauw-witte bloemen boven decoratieve bladeren. Groeit mooi breed uit en weeft zich tussen andere planten; Geranium 'Terre Franche' heeft een zeer decoratief grijsgroen blad en blauwpaarse bloemen, met lichtroze schijn aan de buitenkant. Tot 45 cm; Geranium 'Orion' groeit zeer krachtig en bloeirijk met grote zuiverblauwe bloemen; 

Geranium 'Nimbus' heeft een karakteristiek ingesneden blad en blauwpaarse fijngeaderde bloemen met een wit hartje. Eén van de hogere soorten, tot 60 cm; Geranium x cantabrigiense is een kleine ooievaarsbek met witte of roze bloei; Geranium x oxonianum is een krachtige hybride die bloeit van mei tot augustus met roze trosjes bloemen met donkerdere nerven.

geranium

Verzorging

Herbloei kan gestimuleerd worden door de geranium terug te knippen na de bloei.