U bent hier

Eucalyptus

Eucalyptus sp.

Basisinfo

  • boom boom
  • Zon halfschaduw, zon
  • Bladeren

    groengrijs-blauwgrijs, lang en smal, naar beneden hangend en geurend

  • Bloemen

    wit, klein, bij sommige soorten aromatisch

  • Bloeiperiode mei - december
  • Hoogte 6 - 20 m

Uitzicht

De eucalyptusboom is een snelgroeiende, bladhoudende grote boom die van oorsprong voorkomt in Australië. De boom heeft een aantrekkelijke afschilferende bast. Minstens twee soorten zijn perfect winterhard in ons klimaat; andere hebben de eerste jaren wat bescherming nodig.

Het blad is groengrijs-blauwgrijs, lang en smal, naar beneden hangend en geurend. Soms is het jonge blad licht koperkleurig of wat ronder dan de volwassen bladeren. De bloemen zijn klein, wit en bij sommige soorten aromatisch. Het bloeitijdstip verschilt van soort tot soort.

eucalyptus

Eucalyptus, waar planten

Geef eucalyptus een plek uit de wind in voedzame grond die niet uitdroogt. Bepaalde soorten eucalyptus zijn wel zoutbestendig maar de winterharde soorten voor ons klimaat niet. Geef de nodige ruimte: het worden grote bomen. 

Cultivars (soorten)

Eucalyptus pauciflora subsp. niphophila (de kleinste, tot 6 m) en Eucalyptus parvifolia (12 m) worden als winterhard beschouwd. Eucalyptus dalrympleana (20 m) en Eucalpytus gunnii zijn excellente tuinsoorten maar hebben wat meer beschutting nodig.

eucalyptus

Verzorging

Op het einde van de winter kan vormsnoei nodig zijn: eucalyptus kan er soms slordig bij gaan staan.

Dit wist je nog niet:

Koala's eten hoofdzakelijk eucalyptus bladeren. Ze eten zo'n 500 gram bladeren per dag. Voor elk ander dier zijn de bladeren giftig, maar het spijsverteringsstelsel van koala's is hierop aangepast.