U bent hier

Dadelpruim

Diospyros kaki

Basisinfo

 • boom boom
 • Snoeien wintersnoei, eerste jaren vormsnoei, daarna enkel licht in kroon brengen
 • Giftigheid de boom is tweehuizig
 • Zon zon
 • Bladeren

  donkergroen, breed lancetvormig

 • Bloemen

  vrouwelijk: wit, solitair
  mannelijk: roos, gegroepeerd

 • Bloeiperiode juni
 • Hoogte 3.5 - 5 m

Uitzicht

De dadelpruim is een kleine fruitboom die uitgroeit tot een hoogte van 5 m. De onopvallende bloei is in de maand juni waarbij de vrouwelijke, solitaire, witte bloemen aan aparte bomen staan dan de roze, gegroepeerde, mannelijke bloeiwijzen. Dit komt doordat de soort tweehuizig is en om vruchten te krijgen is het dus nodig om één boom van elk te planten.

De eetbare oranje vruchten zijn rijp in de late zomer en herfst. Het fruit wordt in de supermarkt ook wel verkocht onder de naam 'kaki' en een gelijkaardig familielid onder de naam 'sharonfruit'. De boom is niet wintergroen en heeft donkergroene, breed lancetvormige bladeren die in de herfst oranjerood kleuren.

kaki

Dadelpruim, waar planten

De dadelpruim verkiest een zonnige, beschutte standplaats. De enige bodemvereisten die hij stelt is dat de grond goed doorlaatbaar en licht vochtig is. De boom is matig winterhard, daarom geef je hem in de koudste wintermaanden best extra bescherming. Dit kan door de bovengrondse delen in te pakken met jute doeken, oude dekens, vliesdoek, kranten papier, ... Ook een mulchlaag aanbrengen op de bodem rondom de stam is een efficiënte manier om de wortels te beschermen tegen de vorst. Vele organische materialen kunnen dienen als mulchlaag: bladeren, stro, hooi, schors, compost, hakselhout, ...

kaki

Dit wist je nog niet:

Het is mogelijk dat de dadelpruim vruchten produceert zonder bestuiving, dit is gekend onder de term parthenocarpisch en zo'n vrucht heeft dan geen zaden. 

Wanneer de vruchten van de kaki plukrijp zijn (oranje) bevatten ze heel veel looizuur (tanine), hierdoor kunnen ze niet meteen gegeten worden. De vruchten moeten eerst narijpen en zacht worden voordat ze eetbaar zijn. Tegenwoordig zijn er cultivars op de markt waarbij er geen tannine meer in de vrucht zit en ze dus meteen consumeerbaar zijn. Vraag dit na bij je lokale boomkweker.
Het 'sharonfruit' in de supermarkt is een variëteit van de Diospyros kaki die na de pluk chemisch behandeld wordt zodat de vrucht niet moet narijpen.