U bent hier

Cymbidium orchidee

Cymbidium sp.

Basisinfo

  • Kamerplant Kamerplant
  • Zon halfschaduw
  • Bladeren

    lang, smal

  • Bloemen

    geel, tweekleurig, roze, rood, groen, oranje, paars, per 10 of meer in lange trossen, geurend

  • Hoogte 30 - 50 cm

Uitzicht

Een zinnenprikkelend mooie orchidee die rechtstreeks uit het paradijs lijkt te komen, dat is Cymbidium. Deze bijzondere plant heeft lange, smalle, tropisch aandoende bladeren die onder de bloemen sierlijk naar beneden golven. De bloemen zelf staan met 10 of meer bijeen in lange trossen en geuren licht zoet.

Cymbidium kan 6 tot 8 weken bloeien en is te verkrijgen in alle kleuren en variaties behalve blauw en zwart. Hoe ouder de plant, des te meer takken orchideeën ze kan geven. Dus een jonge kleine plant levert één bloeiende tak, terwijl een oudere, gezonde zware plant een heleboel bloeiende takken biedt.

cymbidium

Cymbidium orchidee, waar plaatsen

De cymbidium zet je op een plek in huis met veel lichtinval, maar zonder direct zonlicht. Zet de plant niet in de tocht of boven een verwarming. Ook zet je de plant niet naast een fruitschaal, enkele fruitsoorten, zoals bananen, scheiden een hormoon af waardoor de plant sneller verouderd.

cymbidium

Verzorging

Geef de cymbidium 1 keer per week water en bemest de plant om de drie weken.

Dit wist je nog niet:

Cymbidium is een aardorchidee. Dat betekent dat ze in de grond groeit en alleen waterwortels heeft en dus geen luchtwortels, zoals veel andere orchideeën.

De planten komen oorspronkelijk uit de tropen en de subtropen van Zuid-Azië. Zodra de plant in het wild gaat bloeien is er kans dat deze bloemen bestuift worden door bijvoorbeeld een vlinder of een ander insect. Uit deze bestuiving ontstaat dan een zaadpeul en deze zaadpeul bevat allemaal verschillende kleuren Cymbidiums.

De uitstraling van de plant is mysterieus, elegant en verleidelijk, vandaar dat Cymbidium ook wel ‘Koningin der orchideeën’ wordt genoemd. Omdat ze lang bloeit en al die tijd schitterende bloemen heeft valt ze bij vrijwel iedereen in de smaak, het feit dat ze niet altijd verkrijgbaar is, maakt haar extra bijzonder en begeerlijk.