U bent hier

Cyclaam - Alpenviooltje

Cyclamen sp.

Basisinfo

  • vaste plant vaste plant
  • Zon halfschaduw
  • Bladeren

    hartvormig, groen, zilvergrijs getekend

  • Bloemen

    tweekleurig, meerkleurig, wit, roze, rood, paars

  • Hoogte 20 - 30 cm

Uitzicht

Cyclaam is een heerlijk nostalgische kamerplant die in de 1970’s nog echt als een luxeartikel werd beschouwd. Nieuwe soorten en trendy toepassingen hebben echter voor een ware comeback gezorgd: het hoge harige steeltje en de bizarre bloem die er als een vlinder bovenop zit prikkelen de verbeelding en passen heel goed in een modern interieur.

Wat meteen opvalt, zijn de kleuren van Cyclaam: die kunnen bescheiden en ingetogen zijn, maar ook felrood, shocking pink en diep paars. Dat maakt het vrolijke, opvallende kamerplanten die verkrijgbaar zijn van maatje XL tot XS, zodat er op elke plek, hoe klein ook, een cyclaam kan staan.

De cyclaam kan ook buiten aangeplant worden als vaste plant en mits de juiste verzorging, jarenlang kleur brengen in de tuin. De bloemen van deze plant kunnen glad zijn, maar ook vrolijke franjes hebben, de groene bladeren zijn soms mooi zilvergrijs getekend en hartvormig. Sommige soorten hebben een heerlijke lichte geur. De bloeiperiodes van de soorten zijn zeer uiteenlopend.

cyclamen

Cyclaam - Alpenviooltje, waar planten

De plant geniet van een plaats in de halfschaduw. Als kamerplant zet je de cyclaam op een plek met veel lichtinval, maar geen direct zonlicht.

cyclamen

Verzorging

Geef de cyclaam als kamerplant 3 keer per week water en bemest 1 keer om de drie weken. 

Dit wist je nog niet:

Als plant behoort Cyclaam tot de familie Primula (ook bekend als sleutelbloemen). De meeste plantjes worden uit zaad vermeerderd, maar eigenlijk zijn het van oorsprong knolplantjes die op droge bosgrond groeien. Bij Cyclamen die wat ouder zijn, is de knol nog goed te zien. De plantjes hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht.

Het zijn bovendien expressieve huisgenootjes: menen ze aandacht tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Goed verzorgd kunnen ze tientallen jaren oud worden.