Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwergmispel

Cotoneaster sp.

Dwergmispel-soorten zijn er in verschillende vormen. Het grootste deel groeit uit tot een struik, andere groeien bodembedekkend en er zijn ook dwergmispels die 15 m hoge bomen kunnen worden.

De bloeiperiode is in mei, met witte, stervormige bloemen die verspreid staan over de plant. Het donkergroene blad is groot en afgerond en heeft nerven die diep wegzinken aan de bovenzijde van het blad. De herfstverkleuring is bronskleurig. De vruchten zijn rode bessen die tot ver in de winter aan de takken blijven hangen.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
100
Giftig
blad en vrucht giftig
Bladeren
donkergroen, afgerond met diepe nerven
Wanneer planten
april
-
Zon
halfschaduw
schaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
wit, verspreid, stervormig
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De meeste dwergmispels verkiezen een normale tot droge bodemvochtigheid. 

Cultivars (Soorten)

Cotoneaster dammeri verdraagt ook schaduw en is een kleinere variant, terwijl Cotoneaster radicans 'Eichholz' meer zon nodig heeft en middelgroot is tot 50 cm. De cultivar C. dammerii 'Major' heeft een groter blad. Deze cultivars hebben alle een liggende groeiwijze terwijl Cotoneaster x suecicus ‘Coral Beauty’ een grotere dwergmispel is die wel 1 m hoog kan worden en uitgroeit in struikvorm. Deze variant krijgt een overvloed aan feloranje bessen die tot ver in de winter aan de takken blijven.

Onderhoud

Dwergmispels verdragen snoei zeer goed. De bodembedekkende vormen krijgen een onderhoudssnoei tussen mei en september, de uitlopers kunnen dan ingesnoeid worden.

De struikvormen worden best tijdens de wintermaanden gesnoeid: vormsnoei en het dode hout verwijderen.