U bent hier

Zonnebloem: op-en-top zomer!

Deze zomerse bloem wordt met recht en rede de koningin van de zomerbloemen genoemd. Zijn prachtige kleur maakt hem tegelijk ook de vrolijkste van alle zomerbloeiers.

Waar komt de zonnebloem vandaan?

De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, maïs en pompoenen. De officiële naam van de zonnebloem is Helianthus. Een samenvoeging van het Griekse Helios (zon) en Anthos (bloem).

Zonnebloemen
Mooiwatbloemendoen.nl

Kleuren en vormen van de zonnebloem

Naast de bekende gele zonnebloem, zijn er ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. De zonnebloem staat sowieso, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel.

Hoe zonnebloemen verzorgen

  • Snijd de stelen 3 tot 5 centimeter schuin af met een scherp en schoon mesje.
  • Verwijder het overtollig blad van de stelen.
  • Zet de bloemen in een schone, liefst glazen vaas met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe.
  • Vul de vaas regelmatig bij, want zonnebloemen zijn dorstig.
  • Zet zonnebloemen niet in de tocht, in de volle zon, bij de verwarming of dicht bij een fruitschaal. 
Zonnebloem
Mooiwatbloemendoen.nl

Zo maak je een zonnebloemboeket

Met zonnebloemen kan je eindeloos combineren. Maak eens een boeket van een hele bos zonnebloemen met wat dille. Bijzonder! Ook mooi: zonnebloemen met solidago, de standaard anjer en de anjer solemio. En wat te denken van de zonnige combinatie in de blauwe rieten mand? In deze mand staan diverse vaasjes bij elkaar met zonnebloemen, delphiunium, lavendel, agapanthus, violieren en echinacea.

Zonnebloem
Mooiwatbloemendoen.nl

Symboliek van de zonnebloem

De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien.

Zonnebloemen in huis
Mooiwatbloemendoen.nl