U bent hier

Bekervaren

Matteuccia struthiopteris

Basisinfo

  • vaste plant vaste plant
  • Zon halfschaduw, schaduw
  • Bladeren

    samengestelde kleine, lichtgroene blaadjes op steel langwerpig en vertakt

  • Water normaal, vochtig
  • Hoogte 80 cm - 1.5 m

Uitzicht

Deze varen heeft gebogen, afhangende lange en vertakte bladeren. De bladeren bestaan uit samengestelde lichtgroene blaadjes.

Het is een woekerende plant die wel gemakkelijk te onderhouden is en snel groeit. De bladeren kleuren tijdens de herfst bruin. 

matteucia

Bekervaren, waar planten

Plant de bekervaren in de halfschaduw of schaduw. De plant heeft een voedzame, humusrijke bodem nodig die goed doorlatend is en toch steeds voldoende vochtig. 
Plantdichtheid: 4 - 7 planten per m²

matteucia

Verzorging

De bekervaren is een woekerende plant die zichzelf uitbreidt met worteluitlopers. De plant vermeerderen doe je door de worteluitlopers uit te steken en elders aan te planten. Ook met de sporen kan je de bekervaren vermeerderen, maar aangezien het grote aantal worteluitlopers is dit een eenvoudigere keuze.

De plant kan je in de winter extra beschermen door een mulchlaag van bladeren rondom de plantvoet te leggen. Voor de winter sterft het steriele, buitenste blad af. Dit kan je afknippen en verwijderen, maar voor de plant is het beter om dit pas weg te halen na de laatste nachtvorst in mei. Dan komen de nieuwe varen blaadjes tevoorschijn. 

Meststoffen toevoegen doe je niet bij de bekervaren, zorg enkel dat de bodem humeus blijft.